Rusia AMENINȚĂ Societe Generale cu confiscarea activelor. DOUĂ bănci, prezente și în România, cu expuneri de ZECI de miliarde

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie
Foto: pexels / Reynaldo brigworkz Brigantty
Foto: pexels / Reynaldo brigworkz Brigantty

Banca are 20 de miliarde de dolari în investiții în Rusia.

Banca franceză Societe Generale a avertizat joi despre posibilitatea ca Rusia să priveze banca de operațiunile sale locale pe fondul agresiunii militare din Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei de către țările occidentale, scrie Reuters.

Banca franceză, cu investiții de 20 de miliarde de dolari în Rusia, este unul dintre cei mai mari creditori străini.

Instituția bancară a declarat că lucrează pentru a reduce riscurile în țară, deoarece băncile europene au decis să limiteze afacerile pe fondul înăspririi sancțiunilor occidentale.

„Grupul are o rezervă mai mult decât suficientă pentru a face față consecințelor unui potențial scenariu extrem în care banca își va pierde dreptul de proprietate asupra activelor sale bancare din Rusia”, – se arată într-un comunicat Societe Generale.

Societe Generale, care realizează aproape 3% din profituri în Rusia, este una dintre băncile europene aflate sub presiune pe măsură ce conflictul se intensifică.

Ce alte bănci mai suferă pierderi

Între timp, cea mai mare bancă din Italia, Intesa Sanpaolo, își reconsideră prezența în Rusia după invazia Ucrainei de către Moscova, a declarat un purtător de cuvânt al băncii.

Autoritățile de reglementare se pregătesc și pentru eventuala închidere a sucursalei europene a celei de-a doua bănci ca mărime a Rusiei, VTB Bank, sub sancțiuni. Cu o zi înainte, Sberbank și-a închis sucursalele europene din cauza sancțiunilor.

Mulți investitori au încercat să-și vândă depozitele rusești în ultimele zile.

Fitch și Moody's au coborât ratingul Rusiei cu șase trepte la nivelul „Junk”: asta înseamnă că sancțiunile occidentale au pus sub semnul întrebării capacitatea acesteia de a-și achita datoria și de a-și slăbi economia.

Alte două bănci importante, prezente și pe piața românească, sunt afectate de situația existentă, datorită expunerii pe care o au pe piața din Rusia. Astfel, acțiunile Raiffeisen (RBI) și Unicredit au pierdut în ultimele zile câteva procente din valoare.

Potrivit Reuters, expunerea UniCredit față de Rusia a totalizat 14,2 miliarde de euro la jumătatea anului 2021.

Divizia din Rusia a Raiffeisen este a 10-a ca mărime din țară, după active, având aproximativ 8.700 de angajați.

Expunerea globală a Raiffeisen în Rusia a totalizat 22,85 miliarde de euro , mai mult de jumătate fiind legată de sectorul privat corporativ, potrivit datelor aferente anului 2021.

O altă bancă, Citigroup Inc, s-ar putea confrunta cu pierderi de miliarde de dolari în afacerile sale din Rusia. Banca îi ajută acum pe unii dintre cei 200 de angajați ai săi din Ucraina să părăsească țara după invazia rusă, a spus conducerea.

Volumul total al operațiunilor băncii cu Rusia la sfârșitul anului trecut se ridica la aproape 10 miliarde USD.

Joi, Bursa de Valori din Londra a suspendat tranzacțiile cu 28 de companii rusești, inclusiv giganții energetici Rosneft și Gazprom, precum și cea mai mare bancă din țară, Sberbank.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel