Românii mănâncă de sute de ani insecte... dar au uitat

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Cârmâz sau carmin este obținut din păduchii lânoși, insecte parazitare care trăiesc pe anumite plante
Cârmâz sau carmin este obținut din păduchii lânoși, insecte parazitare care trăiesc pe anumite plante

La mijlocul lunii ferbruarie, ANPC a aprobat lista insctelor care vor fi permise pentru consum uman cât și locul unde acestea se vor putea regăsi în magazile.

Autorizația Comisiei Europene de punere pe piață a două insecte ca alimente a dus la dezbateri aprinse în mai multe țări europene. Oamenii susțin că nu își doresc să mănânce făină de insecte și că nu sunt de acord cu introducerea acestui aliment în produsele de pe piață.

Aceste decizii au stârnit o serie de reacții negative în societate iar criticile nu au întârziat să apară și din partea unor politicieni, printre care se numără Petre Daea sau Marcel Ciolacu.

Însă, foarte multă lume a uitat că de fapt și românii consumă deja de chiar sute de ani gândaci. Este vorba despre colorantul carmin care se obține din păduchii lânoși, coșenile, mai bine spus din femelele din această specie. Insectele sunt uscate, zdrobite și apoi se extrage acidul carminic care are o culoare roșu închis. Pentru a produce doar 250 gr de pudră de carmin sunt necesare în jur de 70.000 de insecte.

Este cunoscut din vremurile antice, pe când faraonii Egiptului își făceau tatuaje elaborate cu negru cărbune și roșu carmin.

ANPC a stabilit regulile în privința insectelor comestibile

Având în vedere că și România a autorizat introducerea pe piață ca aliment nou a pulberii parțial degresate de Acheta domesticus (greier de casă) a larvei desicate de Tenebrio molitor (viermele galben de făină) și a Locusta migratoria (lăcustă călătoare) sub formă congelată, uscată și de pudră ca aliment nou peopune un ordin cu caracter normativ privind obligaţia operatorilor economici de a asigura consumatorilor informaţii clare și complete cu privire la produsele alimentare ce conțin specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi.

Actul normativ mai spune că produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, vor fi prezentate în suprafețele de vînzare intr-un stand separat, delimitat de standurile ce conțin produsele consacrate care nu sunt/nu conțin specii de insecte.

ANPC mai prevede că pentru corecta informare a consumatorilor şi pentru a le da acestora posibilitatea să afle informaţii clare și complete cu privire la produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piata ca alimente noi, operatorii economici au obligația de a afișa, la loc vizibil, lângă standul separat, informația ca produsele alimentare sunt/conțin specii de insecte.

Afişarea informaţiei va fi realizată prin grija operatorului economic, pe suport sau panou, într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului.

Suportul sau panoul pe care se face afişarea trebuie să fie monocolor, fără degradeuri ori alte însemne grafice sau culori, indicate în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel