Locuiești în Germania sau ai de gând să te muți acolo? Câţi bani poți primi lunar de la stat și cum îi poți obține, dacă nu ai serviciu

Ema Apostu |
Data publicării:
| Categorie: Social
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

De la 1 ianuarie 2023 binecunoscutul ajutor social Hartz 4 a fost schimbat cu Venitul pentru Cetăţeni. Iată care sunt modificările, cum şi câţi bani puteţi primi lunar şi ce condiţii trebuie să îndeplinească românii din Germania pentru a beneficia de măsură.

Statul german sprijină persoanele care, din cauza pierderii locului de muncă, nu au mijloace de existenţă. Acestea au dreptul la un ajutor social numit Arbeitslosengeld II, cunoscut în mod obişnuit ca Hartz 4 până la 31 decembrie 2022. De la această dată Hartz 4 a fost retras şi înlocuit din 2023 cu noul Venit pentru Cetăţeni. Acum milioane de oameni au dreptul la beneficii mai mari. Venitul pentru Cetăţeni nu trebuie confundat cu venitul de bază necondiţionat.

Venitul pentru Cetăţeni este un ajutor acordat persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în scopul asigurării necesităţilor de bază ale vieţii de zi cu zi (nivel minim de existenţă). Din acest an, până la 5,2 milioane de persoane din Germania au dreptul la Venitul pentru Cetăţeni.

Cuantumul beneficiului

Rata de bază a ajutorului a crescut de la 449 euro la 502 euro din ianuarie 2023. Aceasta echivalează cu o creştere a ratei de bază actuale cu 53 de euro pe lună, scrie Rador, citând ziarulromanesc.de. Adulţii care locuiesc cu parteneri primes 451 de euro, iar tinerii de peste 14 ani, 420 de euro. Copiii cu vârsta între 6-14 ani au dreptul la 348 euro, iar cei sub şase ani, 318 euro.

Au românii dreptul la Venitul pentru Cetăţeni

Orice persoană care doreşte să încaseze Venitul pentru Cetăţeni trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:

- să aibă cel puţin 15 ani

- să nu fi împlinit încă vârsta de pensionare;

- să fie înregistrat în Germania (Anmeldung) şi interesele sale să fi concentrate în această ţară;

- să poată lucra cel puţin 3 ore pe zi;

- să aibă o nevoie reală de ajutor.

Unde poţi solicita Venitul pentru Cetăţeni

Cererea pentru o nouă prestaţie socială trebuie depusă la municipalitatea în care locuiţi. Puteţi solicita Venitul pentru Cetăţeni în format digital, adică prin e-mail sau online, pe site-ul web al primăriei pe raza căreia locuiţi. Venitul pentru Cetăţeni se acordă de obicei pentru o perioadă de la 6 luni la un an. Apoi, trebuie depusă o cerere suplimentară.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel