România se topeşte! Un nou val de căldură cuprinde ţara

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Canicula. Foto: Pexels.com
Canicula. Foto: Pexels.com

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă avertizare.

Astăzi, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis atenţionări Cod galben şi Cod portocaliu pentru caniculă şi disconfort termic ridicat în întreaga ţară, valabile începând de luni.

Conform prognozei specialiştilor, în data de 17 iulie, se va institui Cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat în regiunile vestice, sudice, sud-estice şi local în centrul ţării, unde valul de căldură se va intensifica.

Disconfortul termic va fi semnificativ, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) depăşind pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor oscila în general între 33 şi 37 de grade Celsius, iar minimele se vor situa între 17 şi 25 de grade Celsius.

În cursul zilei de luni, valul de căldură va continua să se intensifice, afectând întreaga zonă de câmpie şi de podiş. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 33 şi 37 de grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 17 şi 23 de grade Celsius.

În zilele de luni, marți, miercuri și joi, vor fi condiții meteo extreme în anumite regiuni din România. În București, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și în sudul Moldovei, se va înregistra un Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat. Valul de căldură va persista, iar temperatura va crește în intensitate. Temperaturile maxime vor ajunge în general între 37 și 39 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi foarte resimțit. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Pe timpul nopții, temperaturile minime se vor situa între 18 și 24 de grade Celsius.

Județele afectate de Codul portocaliu de caniculă sunt Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Galați, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița și Brăila, precum și municipiul București.

Meteorologii ANM avertizează că valul de căldură și disconfortul termic vor persista în regiunile vestice, sudice și sud-estice în ziua de marți (18 iulie), iar în cea de miercuri și joi (19 și 20 iulie) în jumătatea sudică a teritoriului.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel