România RATEAZĂ și TRENUL electrificării. Exemplul UNGARIEI. Cum construiește Orban TREI fabrici de baterii și acordă AJUTOR de STAT

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Economie

Ungaria este, alături de vecinii cehi și slovaci, țara care depinde cel mai mult de industria auto, așa că regimul Orban s-a mișcat repede.

Modificările radicale din industria auto găsesc Ungaria pregătită. Spre deosebire de România, Budapesta a negociat construcția a trei fabrici de baterii, împreună cu sud coreenii de la SK On.

Primele două fabrici de baterii, situate în Komárom, Ungaria, au o capacitate anuală de 7,5, respectiv 9 GWh și au fost deja date în folosință în anii precedenți.

Capacitatea de producție a celei de-a treia fabrici SK On, de la Iváncsa , va fi de 30GWh, compania având contracte de furnizare cu producători auto precum Ford Motor, Hyundai sau Volkswagen.

Investițiile sud coreenilor în Ungaria vor ajunge la 2,29 miliarde de dolari până în 2028, scrie și Hungarytoday.

Ajutor de stat

Totuși alegerea țării vecine ca loc de producție pentru trei dintre fabricile de baterii SK On nu este întâmplătoare.

Potrivit publicației Businesskorea, subvențiile oferite companiei coreene de către guvernul ungar pentru construcția celei de-a doua fabrică s-au ridicat la 90 de milioane de euro.

În plus, autoritățile ungare intenționează să acorde un alt ajutor de stat, în valoare de 209 milioane de dolari, pentru construcția fabricii de la Iváncsa.

Decizia Ungariei a fost aprobată și de Comisia Europeană, care a constatat că ”Măsura de 209 milioane EUR (...) este în conformitate cu normele UE privind ajutorul de stat”.

În comunicatul Comisiei se spune că fabrica se află ”într-o zonă eligibilă pentru sprijin regional”, iar ajutorul pentru investiții va contribui la crearea a 1.900 de locuri de muncă, precum și la dezvoltarea economică și la competitivitatea unei regiuni defavorizate.

”Pe această bază, Comisia a concluzionat că efectele pozitive ale proiectului asupra dezvoltării regionale depășesc în mod clar orice posibilă denaturare a concurenței determinată de ajutorul de stat. Prin urmare, Comisia a aprobat măsura în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat”, mai spune informarea.

Proiectele României

România are până acum doar proiecte.

Primul proiect este de fapt intenția grupului Varta de a avea o fabrică în România.

Oficialii din ministerul Economiei au anunțat la începutul lunii martie că există discuții cu Varta pentru o investiție de 1 miliard de euro.

Am primit azi delegaţia grupului Varta. Compania vizează România ca locaţie pentru o investiţie strategică de 1 miliard de euro într-o nouă unitate de producţie baterii pentru maşini electrice. Am setat cadrul opţiunilor potenţiale pentru finanţarea din fonduri europene pentru anumite componente ale investiţiei. Unitatea se va baza pe tehnologii înalte şi pe forţă de munca bine pregătită şi competitivă. Echipa Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene va oferi taskforce-ului coordonat de Ministerul Economiei tot suportul posibil care să faciliteze decizia investitorului de a opta pentru România”, scria pe Facebook Roxana Mînzatu, secretar de stat în ministerul Economiei.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel