Robert Oppenheimer i-ar fi cerut iertare unei victime a bombei atomice în 1964

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Robert Oppenheimer i-ar fi cerut iertare unei victime a bombei atomice în 1964
Robert Oppenheimer i-ar fi cerut iertare unei victime a bombei atomice în 1964

Robert Oppenheimer, cunoscut drept "părintele bombei atomice", i-ar fi cerut iertare unui supravieţuitor al bombei atomice în timpul unei întruniri cu uşile închise ce a avut loc în SUA în 1964, conform unor imagini descoperite recent, transmite joi Kyodo.

La întrunire a participat Oppenheimer şi alte persoane, printre care Shono Naomi, un supravieţuitor al bombei atomice de la Hiroshima şi la rândul său fizician teoretician, conform declaraţiilor făcute de martora acestei întruniri, Yoko Teichler, într-o înregistrare din 2015. Teichler a fost traducătoarea întrunirii.

În înregistrarea de 50 de minute deţinută de organizaţia non-profit World Friendship Center, din Hiroshima, interpreta a relatat că Oppenheimer a început să plângă de îndată ce a intrat în încăpere şi şi-a cerut iertare în mod repetat.

Oppenheimer, care a participat la crearea bombelor atomice aruncate de SUA asupra oraşelor japoneze Hiroshima şi Nagasaki în 1945, în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, nu a vizitat niciunul dintre cele două oraşe martirizate în călătoria sa în Japonia din 1960.

Mai târziu, Oppenheimer l-a întâlnit pe Shono, care a vizitat 8 ţări în cadrul turneului 'World Peace Study Mission' din 1964, pentru a vorbi despre distrugerile provocate de bomba atomică.

"Este surprinzător că există înregistrări cu el cum îşi cere iertare. Trebuie să fie o consolare pentru hibakusha să audă scuze de la persoana care a fost responsabilă pentru dezvoltarea (bombei)", a declarat Noriyuki Kawano, director al Centrului pentru Pace de la Universitatea din Hiroshima. "Hibakusha" este un cuvânt din limba japoneză care-i desemnează pe supravieţuitorii celor două bombe atomice.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel