Risc de avalanşă în masivele Retezat şi Parâng. Avertizare de la salvamontiști

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Riscul de producere a avalanșelor este ridicat în județul Hunedoara. 

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara avertizează, miercuri, asupra posibilităţii apariţiei unor avalanşe în masivele Retezat şi Parâng, la peste 1.800 de metri altitudine, după ce în aceste zone s-a depus un strat proaspăt de zăpadă cu o grosime de 20-30 de centimetri.

"Zăpada este proaspătă şi instabilă, mai ales în locurile cu o înclinaţie mai mare. Nu s-a realizat încă o coeziune a stratului de zăpadă depus. Le recomandăm turiştilor să fie precauţi mai ales în zonele de creastă, de gol alpin, unde există posibilitatea producerii unor avalanşe din cauza stării zăpezii", a declarat, pentru Agerpres, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Recomandări pentru turiști 



Salvamontiştii le recomandă turiştilor să nu plece pe trasee fără să aibă echipamentul adecvat pentru iarnă. De asemenea, turiştii sunt rugaţi să întrebe la punctele Salvamont despre starea vremii şi să-şi anunţe intenţia de a pleca pe un anume traseu montan.

Salvamontiştii sunt prezenţi în staţiunile montane Straja şi Parâng, dar şi la bazele permanente din Râuşor, în Retezat, şi Alunii Negri, din Valea Jiului.

Cod galben de ninsori și polei. Utilajele de deszăpezire acționează în 14 județe

Meteorologii au emis o nouă atenţionare Cod galben de ninsori moderate cantitativ, polei şi intensificări ale vântului pentru 14 judeţe, valabilă miercuri, până la ora 18:00. În intervalul menţionat, în judeţele Suceava, Neamţ, Bacău şi la munte, vor predomina ninsorile moderate cantitativ şi va continua să se depună strat de zăpadă. În restul Moldovei vor fi precipitaţii mai ales sub formă de lapoviţă şi se va depune polei.

Precipitaţii predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare vor fi şi în estul Munteniei, pe arii restrânse se va depune strat de zăpadă şi se va forma polei.

În toată zona vizată, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 50-60 km/h, pe alocuri viscolind ninsoarea. Se vor afla sub Codul galben judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Brăila, integral, şi parţial Harghita, Covasna, Buzău, Ialomiţa şi Călăraşi.

Citește mai multe aici!

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel