Ridică-te și lucrează. Un nou studiu dezvăluie că un birou reglabil pe înălțime ne poate face mai fericiți și poate preveni bolile

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: pexels, Tima Miroshnichenko
Foto: pexels, Tima Miroshnichenko

Din ce în ce mai mulți oameni aleg să folosească birouri reglabile pe înălțime, iar noi cercetări arată că folosirea unuia mai mult de o oră pe zi te poate face mai fericit.

Un stil de viață sedentar are un impact din ce în ce mai negativ asupra sănătății noastre. Unul dintre motivele pentru care stăm pe scaun din ce în ce mai mult  este munca de birou.

Acesta este motivul pentru care tot mai mulți oameni aleg să folosească un birou reglabil pe înălțime, iar noi cercetări arată că folosirea unui astfel de birou mai mult de o oră pe zi ne poate face mai fericiți.

Studiile anterioare au arătat că oamenii care lucrează într-un birou petrec aproximativ trei sferturi din ziua de lucru. 

Aceștia au un risc mai ridicat de boli de inimă, diabet de tip 2, unele tipuri de cancer și un risc crescut de depresie și anxietate.

Drept urmare, unele companii au decis să achiziționeze birouri reglabile pe înălțime pentru personal, oferind angajaților posibilitatea de a sta sau sta în picioare în timpul zilei de lucru.


Poate fi schimbat stilul de viață al angajaților de birou?

O echipă de cercetători britanici a studiat obiceiurile de ședere ale a aproape 800 de lucrători de birou. Cei care stăteau la întâlniri și aveau imprimante și coșurile de gunoi departe de birouri stăteau cu 20 de minute mai puțin pe zi. Aceste descoperiri, publicate în The British Medical Journal , arată că schimbările la locul de muncă încurajează personalul să se miște mai mult, potrivit autorilor. Participanții la cercetare au raportat, de asemenea, mici schimbări în starea de bine, nivelurile de energie și stresul la locul de muncă.

Cercetătorii, conduși de Universitatea din Leicester, au recrutat 756 de angajați ai autorităților locale din Leicester, Greater Manchester și Liverpool pentru a evalua impactul birourilor reglabile pe înălțime și al altor metode de a încuraja mai multă mișcare. 

Cercetătorii au măsurat timpul de ședere al lucrătorilor folosind accelerometre montate pe coapse 24 de ore pe zi pentru a le urmări mișcările.

Participanții le-au purtat timp de 8 zile, la începutul studiului și apoi din nou un an mai târziu. Rezultatele arată că cei care au folosit un birou reglabil și-au redus timpul de ședere cu 64 de minute pe zi, de trei ori mai mult decât restul angajaților.

Cercetătorii au raportat, de asemenea, mici îmbunătățiri ale nivelului de stres, bunăstare și energie la locul de muncă în rândul celor care și-au schimbat obiceiurile. 

Cu toate acestea, ei au remarcat că aceste îmbunătățiri nu au fost semnificative clinic. Din păcate, nu s-au observat îmbunătățiri ale comportamentului sedentar în afara programului de lucru.

Echipa de cercetători a spus că angajații de birou își petrec cea mai mare parte a zilei de lucru stând și continuă să stea în afara serviciului. Aceștia avertizează că șederea prea mult timp este asociată cu boli cronice, mortalitate prematură, împreună cu forța fizică slabă, sănătatea și performanța la muncă.

- Intervenția SWAL (cu sau fără birouri reglabile pe înălțime) a fost eficientă în reducerea șezutului.

Intervenția SWAL plus la biroul reglabil pe înălțime a fost de trei ori mai eficientă în reducerea timpului de ședere decât intervenția SWAL singură, au spus cercetătorii.

Jo Frape, dezvoltator de conținut la Instituția pentru Securitate și Sănătate Ocupațională, avertizează că stând prea mult timp în picioare ne poate deteriora corpul.

- Principalul lucru la care trebuie să se gândească angajatorii este rotația locurilor de muncă și permiterea oamenilor să-și schimbe în mod constant pozițiile. Angajatorii trebuie să facă mai mult pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța mișcării regulate și ar trebui să o încorporeze în cultura lor de muncă, deoarece oamenii nu se vor mișca dacă mișcarea nu face parte din munca lor - spune Frape.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel