Reglementarea jocurilor de noroc în jocurile video, pusă sub semnul întrebării în Marea Britanie

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Homepage
Foto: Freepik www.freepik.com
Foto: Freepik www.freepik.com

Decizia guvernului britanic de a permite companiilor de tehnologie să se autoreglementeze în ceea ce privește mecanismele tip "loot box" din jocurile video a fost criticată după ce unii dintre dezvoltatorii însărcinați cu elaborarea noilor linii directoare din industrie și-au încălcat propriile reguli.

În ultimele șase luni, autoritatea de reglementare a publicității a soluționat reclamații împotriva a trei companii implicate în elaborarea regulilor din industrie, inclusiv importantul dezvoltator Electronic Arts (EA), pentru că nu au dezvăluit că jocurile lor conțineau "loot boxes", relatează The Guardian.

Un expert care a depus reclamațiile a declarat că a găsit sute de alte exemple de încălcări, dar a dus doar câteva la Autoritatea pentru Standarde în Publicitate (ASA) pentru a evidenția problema. "Loot boxes" sunt caracteristici în jocuri care permit jucătorilor să plătească cu bani reali sau cu monedă virtuală, pentru a deschide un plic digital care conține premii aleatorii, cum ar fi un echipament sau o armă pentru un personaj.

În ciuda avertismentelor experților că "loot boxes" prezintă riscuri similare cu cele ale jocurilor de noroc, Departamentul pentru Digital, Cultură, Media și Sport de la acea vreme a declarat în iulie 2022 că nu va urma exemplul altor țări, cum ar fi Belgia, în alegerea de a le reglementa ca produse de jocuri de noroc. Nadine Dorries, care era secretarul culturii la acea vreme, a avertizat că reglementarea "loot boxes", pe care studiile le-au legat de prejudicii legate de jocurile de noroc, ar putea avea „consecințe neintenționate”.

În schimb, guvernul a înființat un „grup de lucru tehnic”, care a inclus companii de jocuri video și firme de tehnologie și a publicat un set de 11 principii privind cutiile de pradă în august 2023. Printre recomandări se numără cerința de a preciza, atunci când jocurile sunt promovate, că acestea conțin "loot boxes" plătite cu bani reali.

Grupul de lucru s-a întâlnit ultima dată în iunie 2023. De atunci, Leon Xiao, expert în reglementarea "loot boxes" și doctorand la Universitatea IT din Copenhaga, a declarat că sute de reclame pentru jocuri, peste 90% dintre cele pe care le-a examinat, nu respectă regula grupului privind divulgarea. Jocurile au fost descărcabile din magazinele online Apple și Google, ambele fiind membre ale grupului de lucru din industrie pe tema "loot boxes". Unele au fost promovate prin intermediul platformelor de socializare, inclusiv Facebook, Instagram și TikTok.

ASA a acceptat patru plângeri făcute de Leon Xiao cu privire la jocuri realizate de EA, Hutch și Jagex, toți aceștia contribuind la elaborarea liniilor directoare din industrie ca membri ai grupului de lucru guvernamental.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel