Regizorii Oliver Stone şi Michel Franco, invitaţi la TIFF.22

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)

Invitaţi de marcă la eveniment. 

Regizorul, scenaristul şi producătorul american Oliver Stone este unul dintre invitaţii speciali al celei de-a 22-a ediţii a TIFF (9 - 18 iunie), unde va primi Trofeul Transilvania pentru întreaga carieră. La festival este aşteptat şi regizorul mexican Michel Franco, care va face parte din juriul festivalului. Cei doi cineaşti se alătură astfel unor nume precum Geoffrey Rush şi Timothy Spall, care şi-au anunţat deja prezenţa la Cluj-Napoca.

Controversat şi polarizant, Oliver Stone este una dintre cele mai proeminente figuri ale Hollywood-ului din anii '80-'90. A câştigat trei premii Oscar, două ca regizor, pentru Plutonul (Platoon, 1986) şi Născut pe 4 iulie (Born on the Fourth of July, 1989), şi unul pentru scenariu, cu Expresul de la miezul nopţii (Midnight Express, r. Alan Parker, 1979).

"Oliver Stone a trasat istoria Americii într-un mod unic, provocator şi distractiv" (David Parkinson, British Film Institute). De multe ori criticat pentru alegerea subiectelor sale, mai ales după anii 2000, când a realizat documentare despre personalităţi precum Fidel Castro, Hugo Chavez sau JFK, Stone susţine că nu se consideră un cineast politic: "Consider că filmele mele sunt, în primul rând, drame despre indivizi aflaţi în lupte personale şi mă consider un scenarist înainte de a fi un cineast politic. Mă interesează punctele de vedere alternative. Cred că, în cele din urmă, problemele planetei sunt universale şi că naţionalismul este o forţă foarte distructivă. Dar îmi place anarhia în filme." Filmele sale sunt cunoscute pentru imaginile puternice, de multe ori şocante. Stone nu s-a ferit niciodată să pună întrebări incomode: "Idolii mei au fost Luis Bunuel şi Jean-Luc Godard. Cu sufletul la gură (1960) a fost unul dintre primele filme care m-a marcat cu adevărat, datorită vitezei, datorită energiei. Se spune că sunt lipsit de subtilitate. Dar avem nevoie, înainte de toate, de imagini care să ne trezească nervii şi inima."

Trei filme de referinţă, care exemplifică marile teme care au marcat cariera cineastului, vor fi proiectate la TIFF: cel mai recent documentar regizat de Stone, Nuclear Now (2022) a avut premiera la Veneţia şi este o investigaţie fără precedent despre folosirea energiei nucleare ca alternativă la folosirea combustibililor fosili: "Este un film puternic, clar şi curajos. Îl admir pentru că sfidează orice trend" (Werner Herzog). Proiecţia documentarului va fi urmată de o dezbatere pe marginea subiectului energiei nucleare la care Oliver Stone va participa alături de experţi români în domeniu. Programul include şi visceralul Născuţi asasini (Natural Born Killers, 1994), povestea a doi criminali glorificaţi de mass-media, bazată pe un scenariu scris de Quentin Tarantino, şi Născut pe 4 iulie (Born on the Fourth of July, 1989), cu Tom Cruise în rolul unui soldat american în Vietnam, marcat profund de experienţa războiului.

Biletele pentru proiecţiile Nuclear Now şi Născuţi Asasini la care va participa Oliver Stone au fost puse în vânzare online - https://tiff.eventbook.ro/

Juriul Competiţiei Oficiale

Premiat la Cannes pentru dramele După Lucia (After Lucia, 2012), Cronic (Chronic, 2015) şi Fiica lui April (Aprils Daughter, 2017), şi câştigător al Leului de Argint la Veneţia pentru terifiantul Noua ordine (New Order, 2020), mexicanul Michel Franco va fi şi el prezent la TIFF.22, unde va face parte din juriul competiţiei oficiale. Regizor, scenarist şi producător, acesta a reuşit să se impună rapid pe scena internaţională drept una dintre cele mai originale voci ale Americii Latine contemporane: "Nu mai încerc să impun o estetică unui film. La începutul carierei aveam mai multe reguli, dar acum sunt foarte relaxat. Aveam mai multe referinţe cinematografice, iar acum nu mai am niciuna. Împrumut mai mult din cărţi decât din filme. Într-un fel, estetica filmelor mele e foarte aproape de felul meu de a fi."

Încă de la debutul său din 2009, cu Daniel & Ana, Franco a adus pe ecran poveşti complexe, de multe ori şocante: "Îmi place să privesc partea întunecată a naturii umane, iar pentru asta trebuie să îmi pun personajele în dificultate. În realitate, nu cred că atunci când suntem puşi la încercare va ieşi ce e mai bun din noi." Parte din programul festivalului, spectatorii vor avea ocazia să vadă cel mai nou film al cineastului mexican, Asfinţit (Sundown, 2021), unde Tim Roth şi Charlotte Gainsbourg joacă rolul unui duo pus în faţa unei situaţii limită în timpul vacanţei lor din Mexic.

Pe durata vizitei la TIFF, Michel Franco va susţine un masterclass pentru studenţii la film din Cluj-Napoca.

Din Juriul competiţiei oficiale TIFF.22 mai fac parte:

Actorul sârb Darko Peric, cunoscut din serialul spaniol La Casa de Papel (Netflix), unde l-a jucat pe Helsinki;

Actorul şi regizorul britanic Harry Macqueen. Filmul lui Supernova, cu Stanley Tucci şi Colin Firth în rolurile principale, a fermecat publicul de la Cluj în 2021.

Actriţa Judith State, câştigătoare a Premiului Gopo pentru rolul din Monştri. (r. Marius Olteanu, 2020), selectată în programul European Shooting Stars la Berlinală 2023. Judith este cunoscută din filmele lui Cristi Puiu Sieranevada (2016) şi Malmkrog (2020) sau din R.M.N. (r. Cristian Mungiu, 2022).

Nicoletta Romeo, directoarea Trieste Film Festival, selecţioner de film şi producător. Din portofoliul ei de producător fac parte titluri precum The Daughter (r. Thanos Anastopoulos), care a avut premiera în 2012 la Berlinală, sau documentarul The Last Resort (r. Thanos Anastopoulos şi Davide Del Degan), care a făcut parte din Selecţia Oficială de la Cannes 2016.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel