Regizor austriac, acuzat că a folosit copii români într-un film despre pedofilie, fără să le informeze părinţii

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: pexels, Cori Rodriguez
Foto: pexels, Cori Rodriguez

Regizorul austriac nu le-ar fi spus spune părinților care este subiectul filmului.

Cunoscutul regizor austriac Ulrich Seidl a făcut un film în România despre pedofilie, cu actori amatori minori, fără a le informa părinţii despre subiectul filmului, conform unei investigaţii Der Spiegel la care a contribuit şi jurnalista română Delia Marinescu, potrivit publicației ziarulromanesc.at, citată de Rador.

Copiii care au jucat în filmul lui Seidl, "Sparta", au între 9 şi 16 ani şi au apărut în scene ce au presupus nuditate şi violenţă. Aceștia nu au fost pregătiţi în vreun fel de echipa de producţie, iar părinţii lor nu au ştiut ce "roluri" vor juca copiii şi nici care e subiectul filmului.

"Unul dintre copii, care avea doar 10 ani la momentul filmărilor, povesteşte că a filmat o scenă la duş în care actorul principal, actor profesionist austriac, era complet dezbrăcat, se rădea în părţile intime şi l-a întrebat şi pe el dacă nu vrea să îşi dea jos chiloţii. Copilul a filmat şi alte scene care i-au trezit traume şi pentru care nu a fost pregătit în niciun fel de vreun specialist. Şi nu a fost singurul", a scris jurnalista Delia Marinescu, parte a echipei care a investigat cazul, într-o postare pe Facebook, vineri seară.

Un alt copil, care are tată alcoolic, ar fi fost ales special să apară în câteva secvenţe cu o persoană dependentă de alcool. Băiatul a început să plângă când a interacţionat cu adultul şi a refuzat să mai joace, iar după ce a fost forţat să continue, i s-a făcut rău şi a vomat, scriu jurnaliştii în Der Spielgel.

Părinţilor care au vrut să vadă despre ce e vorba nu le-a fost permis accesul la filmări. "Cred că am fost păcăliţi pentru că suntem săraci", a declarat tatăl unuia dintre copiii-actori. Avocaţii regizorului susţin că acuzaţiile sunt nefondate, iar membri ai echipei de filmare afirmă că lucrurile s-au petrecut cu totul altfel decât le descriu jurnaliştii. Conform acestora, părinţii actorilor minori au fost informaţi despre tema filmului.

"Filmul va avea premiera pe 9 septembrie, la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, iar copiii, părinţii acestora şi ceilalţi actori amatori adulţi nici măcar nu au fost informaţi de către regizor că filmul va apărea public luna aceasta", a mai scris Delia Marinescu pe Facebook.

Echipa de investigaţie, formată din Delia Marinescu, Pascale Maller, Bartholomus von Laffert şi Lars-Olav Beier, a petrecut şase luni stând de vorbă cu zeci de copii şi adulţi din România, dar şi cu membri ai echipei filmului din Austria şi Germania. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel