Regatul Unit va aloca 4,7 miliarde de lire pentru gestionarea frontierei post-Brexit

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Regatul Unit va aloca 4,7 miliarde de lire pentru gestionarea frontierei post-Brexit / Photo by Pixabay
Regatul Unit va aloca 4,7 miliarde de lire pentru gestionarea frontierei post-Brexit / Photo by Pixabay

Guvernul de la Londra estimează la 4,7 miliarde de lire sterline (aproximativ 5,5 miliarde de euro) costurile pentru implementarea măsurilor la frontiere după Brexit, conform anunțului făcut luni de către Oficiul Național de Audit (NAO), o autoritate parlamentară independentă responsabilă cu monitorizarea cheltuielilor publice din Regatul Unit, transmite Reuters.

Britanicii au votat într-un referendum în 2016 pentru retragerea țării lor din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, procesul de clarificare a lanțurilor de aprovizionare și de implementare a noilor reglementări vamale este atât de vast, încât abia în acest an s-au stabilit regulile de frontieră post-Brexit, explică agenția.

Prima etapă a așa-numitului model țintă de funcționare a frontierei (Border Target Operating Model), care a necesitat certificări suplimentare, a intrat în vigoare la 31 ianuarie.

A doua fază a început la 30 aprilie, odată cu introducerea controalelor fizice în porturi.

Faza a treia, în care vor fi necesare declarații de siguranță și securitate, este programată să înceapă la 31 octombrie.

Suma indicată de NAO reprezintă estimarea guvernului privind cheltuielile cu cele mai semnificative 13 programe pentru gestionarea circulației transfrontaliere a bunurilor și îmbunătățirea performanței acestora pe durata programelor.

Executivul britanic a amânat de cinci ori implementarea controalelor complete, după ce perioada de tranziţie a retragerii din UE s-a încheiat în 31 decembrie 2020. Companiile s-au confruntat cu incertitudini, guvernul şi porturile au suportat costuri suplimentare, iar Regatul Unit s-a confruntat cu riscuri de securitate biologică, a arătat NAO.

Autoritatea a afirmat că "amânările repetate ale introducerii controalelor la import şi dificultăţile în anticiparea cerinţelor au dus la cheltuieli guvernamentale cu infrastructura şi personalul care în ultimă instanţă nu erau necesare. Anunţurile întârziate privind politica şi incertitudinile privind implementarea controalelor au redus de asemenea capacitatea companiilor şi a porturilor de a se pregăti pentru schimbări".

NAO menţionează că, deşi procedurile post-Brexit la frontiere au funcţionat "relativ fluid", firmele de import-export între Regatul Unit şi UE s-au confruntat cu costuri suplimentare şi poveri administrative.

Organizaţia de audit a criticat de asemenea strategia Regatului Unit privind frontierele pentru anul 2025, publicată în 2020, afirmând că "nu conţine un calendar clar şi un plan integrat de execuţie în întregul guvern, cu departamente individuale care să conducă diferite aspecte ale implementării.

Guvernul trebuie să abordeze "mai realist" transformarea digitală, a mai apreciat NAO. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel