Refugiații ucraineni au primit interzis în magazine din Cehia - un Fake News. Iată realitatea

Autorul articolului: Roxana Neagu |
Data publicării:
| Categorie: Social
captură foto fake news
captură foto fake news

În spațiul public, inclusiv în România, s-a vehiculat că ucrainenii ar fi interziși în mai multe magazine din Cehia. 

Aproape 7 milioane de oameni au plecat din Ucraina, jumătate mergând spre Polonia și aproape 1 milion au intrat în România. În aceste zile, un fake news circulă puternic în mediul online, dar și în media, cu privire la ucrainenii interziși în magazine din Cehia.

Cum ajută Cehia Ucraina 

Republica Cehă a oferit Ucrainei vehicule, arme și alte ajutoare militare în valoare de peste 3,5 miliarde de coroane, a declarat ministrul Apărării, Jana Černochová, pentru televiziunea cehă. Černochová a spus că va propune livrări suplimentare în valoare de 600-700 de milioane de coroane. Ea a confirmat, de asemenea, că Republica Cehă trimite echipament militar greu în Ucraina.

”Ceea ce contează este ca ajutorul să fie continuu”, a spus Černochová. Ea a adăugat că Ministerul Apărării lucrează cu ambasada Ucrainei la Praga pentru a cumpăra arme și echipament militar din banii donați direct Ambasadei. Până acum, a primit în acest fel circa 1,2 miliarde de coroane prin donații.

Černochová a refuzat să confirme sau să infirme vestea că Republica Cehă a expediat elicoptere de luptă în Ucraina, după cum a declarat luni secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. 

Știre falsă

În acest timp, o dezinformare despre magazinele din Praga care interzic ucrainenii se răspândește online. 

Un magazin de îmbrăcăminte de lângă Karlínské s-a trezit în mijlocul unui scandal de dezinformare. Joi, un server local de știri a publicat pe rețelele sociale fotografii cu două magazine din Praga, care păreau să aibă semne ”Ucrainenii nu au voie să intre” în ferestre. Cu toate acestea, proprietarii ambelor magazine au spus că fotografia, distribuită pe scară largă pe rețelele sociale, este fotomontaj și că nu au atârnat acele afișe, a relatat Aktuálně.cz, conform variantei în engleză a expats.cz.

Proprietarul magazinului a spus că a trăit el însuși războiul și că nu va posta niciodată așa ceva. "Am foarte mulți prieteni din Ucraina și Rusia. Nu mă interesează deloc politica. Este un fotomontaj, sută la sută. Sunt din Palestina, așa că știu ce înseamnă războiul. Am pierdut o mulțime de prieteni și familie. Nu pot fi împotriva Ucrainei, [unde] este un dezastru", a spus el. Proprietarii magazinelor iau în considerare acum consultanța juridică din partea avocaților; ei presupun că ar putea fi în spatele imaginii virale chiar concurența. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience