Reclama Apple pentru noul iPad provoacă furia artiștilor care se simt amenințați de IA

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursă foto: Pexels (Mateusz Dach)
Sursă foto: Pexels (Mateusz Dach)

Reclama pentru noul iPad Pro, în care diverse obiecte simbolizând creativitatea umană sunt distruse și înlocuite de noua tabletă de la Apple, a provocat indignarea mai multor artiști față de inteligența artificială (IA), relatează joi AFP.

"Distrugerea experienţei umane, mulţumită Silicon Valley", a reacţionat actorul britanic Hugh Grant, pe reţeaua X (fostă Twitter).

Hugh Grant a publicat această postare ca răspuns la mesajul lui Tim Cook, CEO-ul Apple, care a prezentat marți noile tablete ale companiei.

"Iată noul iPad Pro: cel mai subţire produs pe care l-am creat vreodată, cel mai avansat ecran pe care l-am produs vreodată, cu puterea incredibilă a cip-ului M4. Imaginaţi-vă toate lucrurile pe care le va crea", a spus Cook.

În discursul său de marți, Apple a abordat foarte puțin subiectul inteligenței artificiale și nu a menționat deloc inteligența artificială generativă, însă această tehnologie - care permite generarea unei varietăți de conținut (texte, imagini, videoclipuri, muzică etc.) printr-o simplă solicitare exprimată în limbajul natural - a stârnit îngrijorare în rândul artiștilor.

Actorii și scenariștii din industria cinematografică de la Hollywood au intrat în grevă pentru câteva luni, solicitând în special protecția împotriva inteligenței artificiale generative.

În reclama Apple, un metronom, cutii de vopsea, un pian, un juke-box, un manechin, un glob pământesc, o sculptură, aparate foto, cărți și multe alte obiecte sunt încet zdrobite de o presă hidraulică uriașă.

Aceasta se ridică apoi pentru a dezvălui, în locul instrumentelor muzicale și a altor obiecte de creație, un iPad Pro.

Toate pe sunetul melodiei pop nostalgice "All I Ever Need is You" de la Sonny & Cher.

"Cine are nevoie de viaţa umană şi de tot ceea ce o face să merite trăită? Cufundă-te în acest simulacru digital şi dă-ne sufletul tău. Cu stimă, Apple", a scris într-un mesaj ironic postat pe X Ed Solomon, scenaristul "Men in Black".

Numeroşi autori şi artişti au depus plângeri împotriva unor mari jucători din acest sector, precum OpenAI (ChatGPT), acuzându-i că le-au jefuit operele pentru a-şi antrena modelele generative de IA.

Reed Morano, care a regizat primele episoade din "The Handmaid's Tale", producătorul Cheo Hodari Coker ("Creed II", "Luke Cage") şi actriţa şi realizatoarea de film Justine Bateman ("Family Ties", "Desperate Housewives", "Californication"...) s-au numărat, de asemenea, printre cei care au reacţionat la reclama Apple.

De altfel, Bateman a distribuit o versiune a reclamei, care se derulează în sens invers, cu mesajul "Tim Cook, cineva ţi-a corectat reclama".

Apple nu a răspuns imediat unei solicitări formulate de AFP.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel