Rapot MSF: Copii migranți bătuți de poliție la granița dintre Ungaria și Serbia

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie de la David Peinado: Pexels
Fotografie de la David Peinado: Pexels

Medicii Fără Frontiere denunță violența repetată și alarmantă a autorităților din Budapesta. Ungaria este din nou acuzată pentru violență împotriva migranților. 

Plângerea vine de la Medici Fără Frontiere, care a publicat un raport care relevă o utilizare alarmantă și repetată a violenței de către autoritățile maghiare împotriva migranților care încearcă să treacă granița cu Serbia în căutarea unui viitor în Uniunea Europeană.

"Violența,săvârșită în mod regulat la granița dintre Ungaria și Serbia este nediscriminatorie. Săptămânal vedem mai mulți pacienți, inclusiv copii, cu vânătăi grave, răni și tăieturi adânci, luxații și fracturi", a declarat dr. Andjela Marcetic, doctor MSF în Serbia, potrivit Europa Today.

”Leziunile fizice pe care le tratăm în timpul consultațiilor medicale sunt în concordanță cu mărturiile pacienților, care povestesc despre bătăi violente din partea poliției maghiare înainte de a fi trimiși înapoi în Serbia”, a mai continuat medicul.

Din ianuarie 2021, clinicile mobile MSF au tratat 423 de pacienți cu răni suferite în urma incidentelor violente de la granița sârbo-maghiară

Cele mai multe dintre aceste mărturii descriu un model similar de bătăi, refuzul accesului la nevoile de bază și hărțuire, adesea însoțite de umilire motivată rasial. 

Loviturile aplicate cu bastoane, curele, cu pumnul, folosirea spray-ului cu piper și a gazelor lacrimogene sunt elemente de descurajare obișnuite, precedând respingerea și refuzul de a oferi asistență.

Unii oameni au spus că au fost victime ale furtului și distrugerii efectelor personale, în timp ce alții au fost forțați să se dezbrace, chiar și în mijlocul iernii, iar uneori au suferit și alte forme de umilință: unii dintre ei au spus că au fost ”stropiți” cu urina agenților de frontieră.

Mai mulți pacienți, inclusiv doi minori neînsoțiți, au declarat pentru MSF că au fost transportați într-un container mic înainte de a fi deportați în Serbia. Potrivit relatărilor lor, oficialii de frontieră i-au agresat sistematic și au pulverizat în mod regulat spray cu piper în interiorul containerului.

”Aceste mărturii arată că statele Uniunii Europene continuă să folosească în mod intenționat violența și structurile inadecvate și periculoase pentru a descuraja oamenii să solicite azil”, a declarat Alessandro Mangione, șeful afacerilor umanitare la MSF din Serbia.

Citește și: 

Viktor Orban construiește noi garduri la frontiera cu Croația și le consolidează pe cele de la granița cu Serbia

Guvernul ungar a anunţat sâmbătă consolidarea măsurilor de securitate la frontierele cu Serbia şi Croaţia, după ce a constatat o creştere a numărului migranţilor care vin în Europa pe ruta balcanică, relatează agenţiile DPA şi EFE.

Conform unui decret emis de premierul Viktor Orban, vor fi efectuate lucrări pentru a creşte înălţimea gardurilor care în timpul valului migrator masiv din anul 2015 au fost amenajate de-a lungul graniţei cu Serbia pe o lungime de 150 de kilometri şi vor fi ridicate noi garduri pe porţiunea de graniţă cu Croaţia, în zona parcului naţional Duna-Dráva.

Peste 100.000 de migranţi au venit de la începutul anului pe ruta balcanică, a declarat ministrul ungar de externe, Peter Szijjártó.

Poliţia ungară a anunţat cu o zi în urmă că a început să recruteze patrule de "vânătoare de frontieră" pentru a le desfăşura la graniţa sudică a Ungariei împotriva migraţiei ilegale, efectivele totale ale acestor patrule urmând să ajungă la 2.200 de agenţi.

La rândul său, ministrul ungar al apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, a promis duminică o creştere a salariilor militarilor, poliţiştilor şi ale membrilor noilor patrule menţionate, consemnează agenţia MTI.

Anunţul Budapestei despre sporirea măsurilor de protecţie la graniţe survine la o zi după ce noul guvern sloven de centru-stânga, condus de liberalul proeuropean Robert Golob, a anunţat că a început demontarea gardului ridicat în anul 2015 la frontiera Sloveniei cu Croaţia de către fostul guvern condus de conservatorul Janez Jansa, care a fost un aliat al lui Viktor Orban.

Respingerea migranţilor este una dintre măsurile pentru care Comisia Europeană acuză Ungaria de încălcarea statului de drept, scrie Agerpres.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel