Rabla rămâne la putere. România, Lituania și Polonia sunt pe primele locuri. Cât de ”bătrâne” sunt mașinile din Europa?

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Social

Dintre statele membre UE, cea mai mare pondere a celor mai noi autoturisme de pasageri (cu o vechime de până la doi ani) a fost înregistrată de Luxemburg.

Cele mai multe vehicule din România au între 10 și 20 de ani.

Cea mai mare pondere a autoturismelor cu o vechime de peste 10 ani a fost înregistrată în Lituania (81%), urmată de România (80%) și Polonia (78%).

Altfel spus, în România, doar o mașină din cinci are mai puțin de 10 ani.

În comparație cu alte state membre ale Uniunii Europene, România se află la coada clasamentului.

Conform celor mai recente date Eurostat , la sfârșitul anului 2020, cea mai mare pondere a celor mai noi autoturisme (cu o vechime de până la doi ani) dintre statele membre UE era înmatriculată în Luxemburg (22% din totalul autoturismelor). Urmează Franța, Austria, Irlanda, Belgia și Suedia ( toate între 16 și 17 la sută).

Cele mai mari ponderi de autoturisme cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani au fost înregistrate în Luxemburg și Irlanda (ambele 28%) și în Belgia (24%).

Pe de altă parte, cea mai mare pondere a mașinilor mai vechi de 20 de ani se găsește în Polonia (40%), Estonia (33%) și Finlanda (28%).

Când sunt combinate cele mai în vârstă două grupe de vârstă, cea mai mare pondere a autoturismelor cu vârsta mai mare de 10 ani este înmatriculată în Lituania (81%), urmată de România (80%) și Polonia (78%).

Aceste țări sunt în contrast puternic cu Luxemburg (24%), Irlanda (29%) și Belgia (32%), unde aceste cote sunt mai mici de o treime.

Vârsta mașinilor în țările UE. Datele pentru Bulgaria, Grecia și Slovacia nu sunt disponibile

 În ultimii ani, majoritatea țărilor au oferit programe care sprijină achiziționarea de mașini noi, cu emisii scăzute, încercând să scoată mașinile vechi de pe drum.

Scopul programului este reînnoirea parcului de vehicule cu mașini cu emisii mai scăzute, dar reînnoirea parcului auto este îngreunată de întreruperile din lanțul de aprovizionare.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel