Rabla pentru Electrocasnice. Tanczos Barna: Recomand solicitanților să se informeze dacă echipamentul se încadrează în clasa de energie

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Social

AFM organizează vineri, începând cu ora 10:00, o nouă sesiune pentru Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate.

Ministrul Tanczos Barna atrage atenția solicitanților de tichete să verifice dacă se încadrează în cerințele programului pentru a nu mai ajunge în situația de anul trecut, atunci când aproape jumătate dintre tichetele rezervate de solicitanți nu au fost valorificate.

”Recomand potențialilor solicitanți să se informeze. Anul trecut, au fost 40% dintre cetățeni nu au valorificat tichetele. Recomand solicitanților să aleagă exact ce aparat electrocasnic vor să cumpere, să vadă dacă acel aparat nou se încadrează în clasa de energie”, a spus ministrul mediului, la B1tv.

La această ediție, persoanele care nu utilizează voucherele rezervate nu vor mai putea aplica în cadrul programului pentru acelaşi echipament în cursul acestui an.

Prima etapă: înscrierea în programPotrivit AFM, persoanele fizice au la dispoziţie 7 zile în vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicaţia informatică începând de vineri dimineaţa.

"Toţi cei interesaţi să participe în program, în oricare dintre etape, trebuie să îşi creeze un cont de utilizator. Este foarte important acest pas, deoarece prin intermediul acestui cont veţi putea selecta electrocasnicele dorite în fiecare dintre cele trei etape. În cazul în care aveţi deja un cont de utilizator, creat în ediţiile anterioare ale programului, nu trebuie să vă creaţi alt cont, ci doar să vă autentificaţi utilizând adresa de e-mail şi parola setată de dumneavoastră. În cazul în care aţi uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmând paşii descrişi în aplicaţia informatică", a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu, într-un comunicat transmis Agerpres.

După înscrierea solicitanţilor prin crearea conturilor de utilizator, demarează etapele de selecţie, în aplicaţia informatică, a voucherelor aferente echipamentelor incluse în program.

Calendarul de desfăşurare a programului pentru această sesiune este următorul:

Înscrierea persoanelor fizice în aplicaţie, prin crearea conturilor de utilizator (17.06.2022, ora 10:00 - 23.06.2022, ora 23:59);

Etapa I - Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe/vase şi frigiderele/congelatoarele (24.06.2022, ora 10:00 - 30.06.2022, ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 25 milioane lei;

Etapa II - Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte laptopurile şi tabletele (01.07.2022, ora 10:00 - 07.07.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 10 milioane lei;

Etapa III -Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele (08.07.2022, ora 10:00 - 14.07.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 15 milioane lei.

Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor dintr-o categorie este de 7 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Bugetul alocat în anul 2022 pentru Programul Rabla pentru Electrocasnice este de 100 de milioane de lei, cu 25 de milioane mai mult decât anul trecut. Acest buget va acoperi două sesiuni ale programului Rabla pentru Electrocasnice, în 2022: astfel, prima sesiune se va derula în lunile iunie - iulie 2022, iar a doua sesiune se va desfăşura în lunile noiembrie - decembrie 2022.Echipamentele şi sumele aferente fiecărui echipament

maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasa energetică C - 400 lei voucher;

pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D - 400 lei;

aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++ - 400 lei;

categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E - 400 lei;

uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++ - 400 lei;

aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an - voucher de 200 lei;

laptopuri - 500 lei;

tablete - 300 lei.

Programul de anul acesta va avea câteva modificări. Una dintre acestea prevede condiţii mai stricte pentru persoanele care nu utilizează voucherele rezervate. Acestea nu vor mai putea aplica în cadrul programului pentru acelaşi echipament în cursul acestui an. Voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică.

De asemenea, valabilitatea voucherului se reduce de la 15 zile la 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat. Ulterior utilizării la un comerciant validat, formalităţile de achiziţionare a echipamentelor eligibile trebuie realizate tot într-un termen de 7 zile.

O altă modificare intervenită în programul Rabla pentru Electrocasnice 2022 se referă la eliminarea televizoarelor din categoria echipamentelor eligibile.

Listele cu beneficiarii aprobaţi vor fi publicate pe site-ul instituţiei, www.afm.ro, la secţiunea dedicată programului.

"Precizăm, pe această cale, că toate conturile comercianţilor, create în ediţiile anterioare ale Programului, rămân valabile şi pot fi utilizate şi în sesiunile de anul acesta", subliniază AFM.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel