Putin încă repară la Nord Stream. ”E doar un pretext”. Gazoductul va fi închis pentru 10 zile

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

Moscova minte cum respiră: Gazprom nu a terminat lucrările de reparații la gazoductul Nord Stream 1. 

Gazprom va închide complet gazoductul Nord Stream în perioada 11 - 21 iulie, scrie publicația Kommersant cu referire la serviciul de presă al Nord Stream AG.

Evident, este vorba de o nouă minciună marca ”URSS”, care, așa cum ne-a obișnuit de-a lungul deceniilor, ascunde adevăratele intenții, probleme, eșecuri sub declarații care se dovedesc, mai devreme sau mai târziu, minciuni sfruntate.

Astfel, pentru a enumera doar câteva dintre momentele când Moscova a negat evidența, amintim, în ordine invers cronologică: retragerea de pe Insula Șerpilor, care a fost,potrivit declarațiilor Rusiei, un ”act de bunăvoință”, nu rezultatul bombardamentelor ucrainenilor; scufundarea crucișătorului ”Moscova”, care ar fi fost cauzată de un incendiu, nu de rachetele inamicului; accidentul de la Cernobîl, care a fost  mușamalizat mai multe zile, iar efectele sale au fost minimizate de către Moscova; anexa secretă din Pactul Ribbentrop-Molotov, a cărei existență a fost negată de URSS până în august 1989, atunci când Perestroika lui Gorbaciov a făcut posibilă recunoașterea de către Moscova a faptului că Stalin și Hitler au împărțit Europa în 1939.

Astfel că nimeni nu mai crede în declarația Moscovei, prin care ni se explică ce probleme serioase sunt la Nord Stream 1, care îi obligă, practic, să oprească furnizarea de gaze.

Problema tehnică la gazoductul Nord Stream 1, raportată de Rusia, este doar un pretext, a declarat joi ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

„Suntem într-o dispută comercială cu Putin și asta nu se va opri, chiar dacă turbina vine din Canada”, a spus Habeck la un eveniment organizat de ziarul german Sueddeutsche, referindu-se la o piesă de conductă care a fost trimisă pentru întreținere, arată și Reuters.

Gazoductul va fi deconectat complet, după cum spune compania rusă, pentru a permite desfășurarea reparațiilor anuale programate.

Gazprom susține că este necesară oprirea conductei de gaz pentru lucrări preventive, inclusiv testarea componentelor mecanice și a sistemelor de automatizare. 

Anterior, Germania a lansat cea de-a doua etapă a planului de urgență privind consumul de gaze, pe fondul reducerii livrărilor din Rusia.

Următorul pas în plan este reglementarea/raționalizarea de către stat a consumului de gaze.

Oprirea completă a fluxului de gaze a fost precedat de o reducere semnificativă a pompelor de gaz de către Gazprom către UE. Astfel, doar 40% din capacitatea de gaz a conductei trece prin Nord Stream .

În același timp, Federația Rusă a deconectat deja o serie de țări de la gaz din cauza refuzului de a plăti combustibilul albastru în ruble. Printre acestea se numără Polonia și Bulgaria.

În astfel de condiții, guvernul german presupune că Rusia nu va relua furnizarea de gaze naturale către Europa prin gazoductul Nord Stream-1 după lucrările de reparații planificate.

Potrivit ICE Futures, prețurile gazelor de pe piața europeană fluctuează la 146 de euro pe MWh, sau 1.600 de dolari pe mia de metri cubi.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel