Putin, atacat din toate părțile. Rușii protestează împotriva mobilizării, în timp ce propagandiștii naționaliști denunță „prostia” schimbului de prizonieri cu Ucraina

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Putin
Putin

Necazurile lui Vladimir Putin s-au înăsprit în ultimele zile, pe măsură ce rușii de rând au reacționat împotriva deciziei de mobilizare, iar propagandiștii naționaliști și-au continuat delirul la televizor, contestându-i acum decizia de a schimba prizonieri.

După ce președintele rus a anunțat miercuri o mobilizare parțială pentru a sprijini „operațiunea militară specială” din Ucraina, protestele au izbucnit în orașele mari din Rusia. Între timp, naționaliștii ruși au criticat schimbul de prizonieri efectuat în această săptămână, după o contraofensivă reușită a Ucrainei la începutul acestei luni.

Deși mobilizarea a fost una parțială care a afectat doar rezerviștii activi, mulți se tem că proiectul s-ar putea extinde brusc. Protestatarii au riscat să fie arestați miercuri seară pentru a demonstra împotriva mișcării lui Putin, iar peste 1.200 au fost reținuți la Moscova și Sankt Petersburg, potrivit OVD-Info, un grup independent rus pentru drepturile omului.

De asemenea, proiectul de anunț părea să stimuleze un exod de bărbați ruși, joi. Prețurile biletelor de avion internaționale au crescut, la fel ca traficul la punctele de frontieră, inclusiv la granița cu Finlanda și Georgia, potrivit Reuters. Un rus din Istanbul, care refuză să-și dea numele complet, a declarat agenției de presă că consideră mobilizarea un „pas foarte prost” care poate crea „multe probleme multor ruși”.

Între timp, naționaliștii din linia dură și-au intensificat criticile la adresa campaniei din Ucraina, după ce a fost anunțat un schimb de prizonieri după decretul de mobilizare. În acord, Rusia i-a eliberat pe câțiva dintre luptătorii ucraineni care au apărat oțelăria Azovstal, într-o luptă întinsă la Mariupal. Igor Girkin, un fost ofițer de informații rusesc, a descris momentul eliberării drept „mai rău decât o crimă, mai rău decât o greșeală, este o prostie incredibilă”.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel