Puterea ”sweet” a Pastel de Nata: Simbolul Zilei Europei

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle

Există puterea soft și există puterea dulce. O inițiativă lansată anul trecut se răspândește rapid în Bruxelles și dincolo de acesta, după ce a fost susținută de oficialii UE și de entuziaștii integrării europene.

Unii ar fi putut încerca aceste delicii după ce au vizionat filmul „Poor Things”, unde personajul principal interpretat de Emma Stone părea să fie deosebit de atras de ele, scrie euronews.com.

Alții cunoșteau deja pastel de nata, deoarece această delicatesă portugheză este în prezent răspândită în întreaga Europă – și, poate surprinzător, și în Asia.

Există însă ceva care leagă această tartă unică cu cremă de ou de un moment important în procesul de integrare al UE, care a transformat pastel de nata în simbolul alimentar al Zilei Europei la începutul acestei luni.

Ziua Europei marchează aniversarea Declarației Schuman din 1950, unde părintele fondator Robert Schuman a propus ideea unei noi forme de cooperare politică pe continent, la rădăcina ideii moderne a UE. Ziua Europei nu este încă puternic resimțită de toți cetățenii UE și încercările recente de a o revitaliza au inclus sugestia Parlamentului European din 2022 de a stabili ziua de 9 mai ca Ziua Alegerilor Europene, indiferent de ziua săptămânii în care cade, sau de a o transforma într-o sărbătoare publică în întreaga UE.

„Europa nu va fi făcută dintr-o dată, sau conform unui singur plan. Va fi construită prin realizări concrete care creează mai întâi o solidaritate de facto,” se arată în Declarația Schuman.

Unii cred că aspectele culturale trebuie luate în considerare ca pași înainte în procesul de integrare. Și aici intră în scenă pastel de nata.

De fapt, o inițiativă recentă urmărește să sărbătorească Ziua Europei cu acest aliment specific. Dar de ce?

În aceleași săli unde liderii UE au semnat importanta fuziune a tratatelor de la Roma și Maastricht, călugării Ieronimiți au perfecționat rețeta celebrei tarte de cremă cunoscută sub numele de „pastel de nata” – care a fost vândută unei „fabrica” din apropiere, o brutărie încă deschisă astăzi, atunci când mănăstirea a fost închisă în 1834.

„Așadar, pastel de nata ocupă un loc special în istoria Europei,” a adăugat ambasadorul.

Inițiativa a fost lansată la Bruxelles anul trecut și a prins avânt cu hashtag-ul #PastEUs pe rețelele de socializare, unde oamenii au împărtășit această modalitate particulară de a sărbători Ziua Europei.

Pentru mulți, savurarea unui bun pastel de nata de Ziua Europei a devenit cea mai dulce modalitate de a celebra procesul de integrare care, cu bune și rele, a adus pace și prosperitate unui continent devastat de război. „Salut cu căldură inițiativa și, într-adevăr, nu pot găsi o modalitate mai bună de a sărbători Ziua Europei decât prin îmbrățișarea și bucuria produselor noastre,” a declarat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, pentru Euronews.

„Așadar, de Ziua Europei, să sărbătorim calitățile unice și unificatoare ale gusturilor și tradițiilor noastre: de la pierogi-ul Poloniei până la pastel de nata din Portugalia, fiecare poartă o poveste și creează o amintire, de unde provin și cum ne aduc împreună,” a adăugat el.

Comisarul polonez a subliniat, de asemenea, că alimentele și băuturile noastre, produse cu grijă de fermierii și muncitorii noștri din industria alimentară în fiecare zi, sunt esența Uniunii Europene, deoarece întruchipează profunzimea și diversitatea culturilor și bucătăriilor noastre.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel