Pupilele ochilor noștri pot percepe și informația numerică, nu doar lumina

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Pupilele ochilor noștri pot percepe și informația numerică, nu doar lumina / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Pupilele ochilor noștri pot percepe și informația numerică, nu doar lumina / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Oamenii de știință au descoperit noi informații referitoare la modul în care pupilele noastre percep informația.

Știm deja că pupilele din ochii noștri își modifică dimensiunea în funcție de lumina din mediul nostru, însă acum cercetătorii au descoperit că dimensiunea pupilelor se modifică, de asemenea, în funcție de cât de multe obiecte observăm.

Cu cât sunt mai multe obiecte într-o scene, cu atât mai mare va fi pupila, de parcă ar încerca să se adapteze la tot ce trebuie să observe. Această „numerozitate percepută” este un reflex simplu și automat, arată noi cercetări.

„Acest rezultat arată că informația numerică este intrinsec legată de percepție. Descoperirea ar putea avea implicații importante și practice. Spre exemplu, această abilitate este compromisă în cazul afecțiunii dyscalculia, o dizabilitate a învățării matematice”, a explicat psihologul Elisa Castaldi de la Universitatea din Florența, Italia.

Care este originea acestei reacții a pupilelor?

Cât despre originea acestei reacții, cel mai probabil are de-a face cu nevoia de supraviețuire. Cercetătorii cred că majoritatea speciilor au un „simț numeric” care le permite să găsească inamicii în sălbăticie, să găsească hrană, să se întoarcă acasă și multe alte activități necesare supraviețuirii.

În cazul oamenilor, capacitatea de „a cântări” numerele este un fenoomen care pare să aibă loc la câteva ore după naștere. Chiar tu crezi că nu te pricepi la matematică, fii sigur că ai o aptitudine încorporată pentru judecarea numerozității, iar dilatarea pupilelor face parte din această abilitate.

„Atunci când ne uităm în jur, percepem în mod spontan forma, dimensiunea, mișcarea și culoarea unei scene”, a precizat psihologul David Burr de la Universitatea din Sydney, Australia și afiliat la Universitatea din Florența.

„La fel de spontan, noi percepem numărul de obiecte din fața noastră. Această abilitate, împărtășită cu majoritatea celorlalte animale, este un element fundamental evolutiv care dezvăluie imediat cantități importante, cum ar fi câte mere sunt într-un copac sau câți inamici ne atacă”, a adăugat Burr.

„Dimensiunea pupilei este, de asemenea, reglementată de factori cognitivi și perceptivi”

Cercetări anterioare au indicat că dimensiunea pupilei nu era afectată doar de lumină: iluziile vizuale care implică luminozitate, dimensiune și context au, de asemenea, un efect, susținând ideea că această dilatare a ochilor noștri este controlată, cel puțin parțial, de semnale din regiuni mai profunde ale creierului.

Totodată, ochii noștri par să fie mai sensibili la numărul de elemente pe care le privim în comparație cu modul în care sunt distanțate sau aranjate, potrivit Science Alert.

„Studii recente desfășurate în laboratorul nostru arată că dimensiunea pupilei este, de asemenea, reglementată de factori cognitivi și perceptivi”, a subliniat fiziologul Paola Binda de la Universitatea din Pisa, Italia, scrie Descoperă.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel