Punem pariu că unele dintre aceste recorduri din fotbal vă vor surprinde

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Sport

Nimeni nu ar trebui să fie surprins că și în acest an fotbalul a fost declarat cel mai popular sport din lume, cu până la 3,5 miliarde de fani, lăsând în urmă crichetul, baschetul, hocheiul sau tenisul.

Chiar dacă crezi că știi totul despre sport, veți găsi o mulțime de aspecte despre fotbal care te vor uimi.

Am selectat 9 fapte interesante despre fotbal, cunoscute doar de foarte puțini.

1. Care țară este cel mai mare producător de mingi de fotbal?

Pakistanul este cel mai mare exportator de mingi de fotbal , iar orașul Sialkot este principalul centru pentru producția de echipamente de fotbal.

Înainte de Cupa Mondială din Rusia 2018, Pakistanul a exportat un total de 37,28 milioane de mingi de fotbal Telstar 18 în valoare de 154 de milioane de dolari, iar noile mingi Al Rihl sunt deja pregătite pentru Cupa Mondială din 2022 de la Doha.

Va fi prima minge de fotbal durabilă și de înaltă calitate realizată exclusiv cu cerneală și lipici pe bază de apă.

2. Care țară are cel mai mare număr de stadioane de fotbal?

Datele neoficiale indică faptul că SUA este țara cu cele mai multe stadioane de fotbal, aproximativ 300 dintre ele, în timp ce Brazilia se află pe locul doi cu cele 270 de stadioane, iar China și Regatul Unit sunt chiar în spatele lor.

Pe de altă parte, Londra ia titlul de oraș cu cele mai multe stadioane de fotbal, până la 22 dintre ele, în timp ce Buenos Aires are 19 stadioane.

3. Care țară are cel mai mare număr de echipe de fotbal?

Dacă ne uităm la lista FIFA a țărilor care au înregistrat cluburi de fotbal prin intermediul diferitelor lor asociații naționale de fotbal, Africa de Sud deține ferm liderul, cu un număr surprinzător de 51.944 de cluburi înregistrate în 2016.

Peste 43.000 de cluburi și în Rusia și aproximativ 42.000 în Regatul Unit. Lista este urmată de Germania, Franța, Italia și Uzbekistan cu aproximativ 15.000 de cluburi de fotbal înregistrate – mai mult decât Spania!

4. Care țară a câștigat cele mai multe titluri de campioni mondiali?

Din 1930 până în prezent, Cupa Mondială a avut loc de 21 de ori și doar opt țări din 211 membri FIFA au câștigat prestigiosul titlu de cel mai bun din lume.

Brazilia de până la 5 ori, Germania și Italia de 4 ori, Argentina, Franța și Uruguay de 2 ori, iar Anglia și Spania o singură dată.

Este greu de dat un răspuns obiectiv la întrebarea cine este cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor, dar Pele, Diego Maradona, Lionel Messi și Cristiano Ronaldo sunt nume care se află mereu pe această listă.

5. Ce adversar nu a învins niciodată naționala Braziliei?

Până în acest moment, echipa de fotbal a Norvegiei a rămas singura care nu a pierdut niciodată un meci împotriva Braziliei. 

Mai mult, în patru întâlniri, Norvegia a câștigat de două ori și a remizat de două ori!

6. Câți kilometri parcurge în medie un fotbalist pe meci?

Fiecare poziție de joc este diferită și necesită o cantitate diferită de alergare pe teren. În 2020, centrul francez de cercetare a fotbalului CIES a dezvoltat o abordare inovatoare de urmărire a jucătorilor, în care accentul principal a fost distanța parcursă de jucători în timpul meciurilor.

Au fost urmărite 7.855 de meciuri din 31 de ligi din Europa și America, iar studiul a indicat că fotbaliștii au parcurs în medie puțin peste 10 kilometri pe meci, deși unii mijlocași au făcut până la 15 kilometri în 90 de minute de joc.

7. Care este cel mai rapid gol oficial marcat din istoria fotbalului?

Dacă luăm în considerare doar acele goluri care au fost marcate de la centru în meciurile dintre cluburile înregistrate în asociațiile de fotbal din întreaga lume, atunci Gavin Stokes deține recordul - a marcat un gol în timpul meciului de juniori dintre cluburile scoțiene Maryhill și Clydebank în 2,1 secunde!

Este cu siguranță cel mai rapid gol din istoria fotbalului nu numai britanic, ci și mondial.

8. Care finală a unei competiții de fotbal a fost cea mai urmărită?

Ultima Cupă Mondială din Rusia a fost declarată cea mai urmărită până acum. 

În total, a fost urmărită de peste 3,6 miliarde de oameni din întreaga lume, în timp ce finala dintre Franța și Croația a fost urmărită de peste 1,12 miliarde de telespectatori!

9. Care club a primit cele mai multe cartonașe roșii într-un meci și câte?

Fanii fotbalului știu cât de mult poate dăuna un cartonaș roșu unei echipe de jucători. Este dificil să joci împotriva unei echipe cu unul sau doi jucători avantajați, darămite mai mulți. 

Ceva asemănător s-a întâmplat în 2011 într-un meci din a 5-a ligă argentiniană dintre rivalii locali Claypole și Victoriano Arenas, când arbitrul a distribuit până la 36 de cartonașe roșii.

Deja în prima repriză a trimis doi jucători, iar apoi a izbucnit o ceartă, pe care arbitrul a decis să o rezolve cu o mișcare incredibilă și i-a dat afară pe toți jucătorii, atât antrenorii, cât și întregul personal de suport care s-a implicat în conflict!

Deși nu există o limită oficială a numărului de cartonașe roșii pe care le poate da un arbitru, regulile dictează că meciul trebuie oprit de îndată ce rămân pe teren mai puțin de 7 jucători dintr-o echipă.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel