Măsuri fiscale PSD. Năsui: Două măsuri bune și una dezastruoasă

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social

Două măsuri fiscale bune și una dezastruoasă de la PSD.

PSD va propune supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depăşesc salariul preşedintelui României.

De asemenea, social democrații vor introducerea impozitării în două trepte a pensiilor speciale.

Alte măsuri ar putea fi un sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, dar și o contribuţie pentru Sănătate şi Educaţie de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro.

"PSD va supune spre dezbatere în cadrul coaliţiei de guvernare următoarele propuneri:

1) supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depăşesc salariul preşedintelui României;

2) supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depăşeşte pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) şi de 90% pentru ceea ce depăşeşte 18.000 lei (10 pensii medii nete);

3) aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%;

4) o contribuţie pentru Sănătate şi Educaţie de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani", arată PSD într-un comunicat.

Năsui: O măsură va crește și mai tare sărăcia

Parlamentarul USR Claudiu Năsui a analizat măsurile propuse de PSD.

PSD propune două măsuri fiscale pe care le văd foarte bune, totul e să le și facă.

Și încă o măsură care va crește și mai tare sărăcia și va împinge mai mulți români spre faliment.

Impozitarea pensiilor speciale peste nivelul unei pensii medii este o idee foarte bună. Pensiile speciale sunt un simbol al inechității în România. Cei care au fost apropiați de centrii de putere ai statului, și-au atras atâtea privilegii încât pot să iasă la pensie la 45 de ani cu pensii de peste zece ori mai mari decât pensiile pentru care românii normali sunt obligați să plătească lună de lună până la 65 de ani sume foarte mari (25% din salariu).

Impozitarea salariilor la stat peste nivelul salariului președintelui țării este iar o idee foarte bună. Există oameni angajați la stat, plătiți din banii contribuabililor, care ajung cu salarii mai mari decât președintele Americii. Există un caz care avea pe lună mai mult decât toți miniștrii din guvernul din care am făcut parte la un loc. Cum au reușit? Treptat, cu excepții peste excepții, cu sporuri peste sporuri și, evident, contacte politice ca să poată să aibă peste 30 de mii de euro pe lună. 

Marea problemă în ceea ce propune PSD este ceea ce ei numesc "contribuția pentru sănătate și educație".

Banii evident că nu se vor duce doar la educație și sănătate, la fel cum cei din accize nu s-au dus în autostrăzi. Termenii sunt puși acolo pentru că sună bine și poate păcălesc pe cineva. În realitate, banii se vor duce în marea găleată a bugetului general consolidat. De unde se va finanța tot ce se finanțează și acum. Inclusiv pensiile speciale și banii pentru firmele de partid (PNDL).

Din ce se știe până acum, urmează să fie impozitate firmele cu vânzări mari. Și contribuția va fi calculată pe cifra de afaceri, adică pe vânzări. Care e problema? Problema este că firmele cu cifră de afaceri mare sunt în marea majoritate a cazurilor și cele cu marjă mică. Firme de telecom și lanțuri de magazine. Ce vor face toate aceste companii? În niciun caz nu vor funcționa în pierdere. Așa că își vor mări prețurile. Dacă nu reușesc imediat, își vor reduce activitatea și tot vor mări prețul.

Până la urmă tot contribuabilii români vor plăti contribuția prin prețuri mai mari.”, a scris Năsui, într-o postare pe Facebook.

Soluțiile fostului ministru al economiei sunt: menținerea sistemului simplu de impozitare a IMM-urilor, reducerea cheltuielilor bugetare, reducerea birocrației și reducerea taxelor pe carburanți și energie.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel