Protestatarii Just Stop Oil au vopsit Stonehenge în portocaliu

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Poliția britanică a arestat două persoane astăzi, după ce activiști de mediu au pulverizat o substanță portocalie pe Stonehenge, renumitul sit UNESCO din sud-vestul Angliei.

Grupul de protest Just Stop Oil a declarat că doi dintre activiștii săi, identificați de grup ca Niamh Lynch, 21 de ani, și Rajan Naidu, 73 de ani, au „decorat Stonehenge cu pudră de vopsea portocalie” pentru a cere ca viitorul guvern al Regatului Unit să se angajeze legal să elimine treptat combustibilii fosili până în 2030, scrie euronews.com.

Reacția autorităților

Poliția din Wiltshire a declarat într-un comunicat că „a arestat două persoane în urma unui incident la Stonehenge în această după-amiază”. „Ofițerii au fost prezenți la fața locului și au arestat două persoane sub suspiciunea de a fi deteriorat monumentul antic. Ancheta noastră este în desfășurare și colaborăm îndeaproape cu English Heritage.”

Contextul politic

Incidentul are loc în plină campanie electorală din Marea Britanie, înainte de alegerile generale programate pentru 4 iulie. Premierul actual, Rishi Sunak, a numit incidentul „un act rușinos de vandalism la unul dintre cele mai vechi și mai importante monumente din Marea Britanie și din lume”. „Just Stop Oil ar trebui să fie rușinați de activiștii lor”, a adăugat el.

Poziția Just Stop Oil

Un purtător de cuvânt al grupului Just Stop Oil a declarat că, deși partidul Labour, care este de așteptat să câștige alegerile de luna viitoare, a promis că nu va emite noi licențe de forare pentru petrol și gaze, „știm cu toții că acest lucru nu este suficient”.

Just Stop Oil a declarat că a ales să organizeze acțiunea în ziua dinaintea festivalului solstițiului de vară, când mulțimi se adună la sit pentru a sărbători. „Trebuie să ne unim pentru a apăra umanitatea sau riscăm totul. De aceea, Just Stop Oil cere ca viitorul nostru guvern să semneze un tratat cu caracter obligatoriu pentru eliminarea combustibililor fosili până în 2030”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Eșecul de a se angaja să apere comunitățile noastre va însemna că susținătorii Just Stop Oil... se vor alătura rezistenței în această vară, dacă guvernele lor nu iau măsuri semnificative.”

Acțiunile grupului Just Stop Oil continuă să atragă atenția și controversele, pe măsură ce tensiunile cresc în contextul crizei climatice globale.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel