Prorusul Igor Dodon va sta în arest la domiciliu încă 30 de zile

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Igor Dodon, președinte al republicii Moldova între 2016 și 2020, va sta în arest la domiciliu încă 30 de zile.

Fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită, rămâne în arest la domiciliu încă 30 de zile. O decizie în acest sens a fost luată marți, 21 iunie, de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

„Cum era și de așteptat (…), judecătorii au luat decizia de a prelungi arestul la domiciliul pe 30 de zile. Regret că procurorii au luat decizia să preseze în continuare familia mea, spre exemplu pe cumnatul meu. (…) Vom ataca decizia la Curtea de Apel. (…) În condițiile în care se fac presiuni asupra judecătorilor, cred că era de așteptat acest lucru (decizie n.r.)”, a declarat fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon.

De asemenea, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au prelungit pentru încă 20 de zile măsura de arest în izolator pentru cumnatul lui Igor Dodon, Petru Merineanu, care pe 24 mai a încercat să înghită o recipisă care ar fi confirmat tranzacții cu bunuri imobile de peste 700 de mii de euro.

Vineri, 17 iunie, Igor Dodon s-a prezentat la Procuratura Anticorupție, unde i-a fost înmânat demersul privind prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu.

Cu o zi în urmă, pe 16 iunie, soția fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, Galina Dodon s-a prezentat în fața Procuraturii Anticorupție pentru audierii în dosarul denumit generic „Kuliok”. Potrivit deciziei procurorilor anticorupție, Galina Dodon a fost recunoscută în calitate de complice în dosarul de îmbogățire ilicită, pornit pe numele soțului său, Igor Dodon, și are interdicția de a părăsi țara pe un termen de 60 de zile.

Dodon a fost reținut la finalul lunii mai

În prezent, fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon se află în arest la domiciliu. Dodon a fost reținut pe 24 mai, după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui.

Perchezițiile au avut loc la Sadova, la casa părintească și la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor fostului președinte socialist al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Dodon este președinte. 

În cadrul descinderilor, procurorii au depistat bunuri și bani în sumă de zeci de milioane de lei, iar în una din locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate peste 600 de mii de lei, 17 mii de euro și 1000 de dolari.  

Procurorii au găsit și o recipisă pe care era indicat că soția lui Igor Dodon a plătit în august 2021, 25 de mii de euro, bani cash, drept arvună pentru utilaj de bucătărie. Ziarul de Gardă a identificat persoana care a semnat această recipisă. Aceasta ne-a oferit detalii despre tranzacție. Urmele duc spre cumnatul ex-președintelui, reținut de procurori în timp ce înghițea o recipisă, și spre o bază de odihnă „all inclusive” de pe malul Nistrului, achiziționată vara trecută, conform ZDG.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel