Producerea de ciment fără emisii de CO2? Inginerii britanici anunță o descoperire revoluționară

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie de la Rodolfo Quirós/Pexels
Fotografie de la Rodolfo Quirós/Pexels

Reducerea uriașei amprente de carbon a cimentului, a cărui cerere crește proporțional cu urbanizarea globală, reprezintă o provocare majoră în lupta împotriva schimbărilor climatice. O echipă de cercetători a anunțat că a descoperit o modalitate de reciclare la scară largă a cimentului pentru a obține beton cu emisii reduse de gaze cu efect de seră, transmite AFP.

Cimentul este utilizat ca liant pentru obținerea betonului, însă producerea acestei pulberi în cuptoare la temperaturi foarte ridicate se realizează, în general, prin arderea combustibililor fosili, cum ar fi cărbunele.

Datorită acestei metode, cimentul și betonul, produse industrial de aproximativ 200 de ani, reprezintă 8% din emisiile globale de dioxid de carbon (CO2), mai mult decât transportul aerian și maritim la un loc.

Ca răspuns la dificultățile întâmpinate în procesul de decarbonizare a acestui sector, o echipă de ingineri de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, a publicat marți în jurnalul științific Nature o metodă despre care susține că permite producerea de beton de calitate industrială din ciment reciclat.

Descoperirea acestor ingineri este inspirată din metoda deja dovedită de reciclare a oţelului, un alt material cheie folosit în construcţii, care utilizează cuptoare electrice.

Prin înlocuirea unui ingredient cheie în acest proces de reciclare a oţelului cu ciment uzat provenit de pe şantierele în care au loc activităţi de demolare, echipa a obţinut beton de calitate fără o poluare semnificativă.

Metoda, care a făcut obiectul unei cereri de brevet, ar putea conduce la o "schimbare absolut masivă" pe piaţă, oferind posibilitatea obţinerii unor cantităţi mari de beton cu emisii reduse, a declarat Julian Allwood, coautor al studiului.

"Acesta este un proiect extrem de interesant. Cred că va avea un impact uriaş", a precizat expertul în emisii de gaze cu efect de seră din industrie şi colaborator la rapoartele GIEC (IPCC), experţii în schimbări climatice mandataţi de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

Este o "inovaţie foarte puţin perturbatoare", care necesită puţine schimbări şi puţine costuri suplimentare pentru întreprinderi, a notat Allwood.

În cazul în care cuptoarele sunt alimentate din surse cu emisii scăzute de carbon, această tehnică ar face posibilă producerea betonului fără o poluare masivă.

Cimentul emite CO2 în timpul arderii pentru încălzirea calcarului şi argilei la 1.450 de grade Celsius pentru a obţine "clincherul", liantul esenţial al cimentului. Reacţia chimică în sine generează CO2 suplimentar, care este greu de evitat.

Aproximativ 14 miliarde de metri cubi de beton sunt turnaţi în fiecare an în întreaga lume, conform industriei, iar cantitatea se preconizează că va creşte odată cu dezvoltarea economică şi sporirea urbanizării.

Până în prezent, numeroase demersuri de producere a "cimentului verde" s-au dovedit prea costisitoare sau dificil de implementat pe scară largă.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel