Primul Program postuniversitar în Tehnologii cuantice din ţară, aprobat de UBB

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Facebook / Universitatea Babeş-Bolyai
Foto: Facebook / Universitatea Babeş-Bolyai

UBB a aprobat dezvoltarea primului Program postuniversitar în Tehnologii cuantice din ţară.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va organiza în primăvara anului viitor primul program postuniversitar naţional în Quantum Technologies (Tehnologii Cuantice).

Acesta va fi organizat împreună cu specialişti din ţară (inclusiv din institute şi companii de profil) şi străinătate, pe un curriculum modern, cu metode de educaţie inovative, şi vine în contextul în care tot UBB elaborează strategia naţională în domeniu, şi anume strategia pentru dezvoltarea capabilităţilor naţionale în domeniul comunicaţiilor cuantice.

Specialiști în domeniu

Programul urmăreşte formarea de specialişti în acest domeniu emergent de frontieră, iar condiţiile concrete de participare vor fi anunţate din timp, public şi pe site-ul Institutului de Studii Avansate în Ştiinţă şi Tehnologie al UBB.

"UBB este unul din actorii cheie în tehnologia informaţiei din ţară, singurul membru de tip universitate din ţară al EIT Digital (European Institute of Innovation and Technology), şi ţinteşte să fie unul dintre actorii cheie în tehnologiile cuantice.

Odată cu coordonarea strategiei naţionale în tehnologie cuantice, era absolut normal să dezvoltăm în paralel şi programe academice pentru a forma viitorii specialişti într-un domeniu, care, emergent fiind, evident că duce lipsă de o masă critică de resursă umană; îi încurajăm şi pe alţii din ţară să facă acest lucru, în colaborare sau independent de noi, însă, pentru a fi cu sens şi cu plusvaloare, prin raportarea coerentă la viziunea pe care o vom implementa prin strategie", arată rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Ce sunt tehnologiile cuanticeTehnologiile cuantice reprezintă o nouă paradigmă asumată de Uniunea Europeană, cu potenţial revoluţionar în ştiinţă, societate şi economie (https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/quantum-technologies-flagship).

Spre exemplu, reţelele de telecomunicaţii cuantice şi de internet securizat cuantic sunt în strânsă legătură cu securitatea cibernetică, care grevează obligatoriu orice segment ce implică o componentă de digitalizare. UBB, în calitate de coordonator, împreună cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCD-FM), în calitate de partener, va elabora, în perioada 2021-2023, Strategia pentru dezvoltarea capabilităţilor naţionale în domeniul comunicaţiilor cuantice (QTSTRAT). În plus, în contextul descris mai sus, UBB a devenit deja şi partener în programul european de master în cybersecurity CYBERUS.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel