Danemarca este prima țară care oferă finanțare pentru climă

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Danemarca devine prima țară care oferă finanțare pentru climă în baza conceptului „pierderi și daune”. Banii vor ajunge la țările sărace care au suferit pierderi din cauza schimbărilor climei.

Danemarca s-a angajat marți să aloce peste 13 milioane de dolari pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare care au suferit pierderi cauzate de perturbările climatice, devenind astfel prima țară care oferă compensații pentru „pierderi și daune”. Ministrul danez al dezvoltării, Flemming Møller Mortensen, a făcut această promisiune în timpul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, anunțând că noile fonduri pentru climă vor fi destinate regiunii Sahel din nord-vestul Africii și altor regiuni fragile. „Sunt foarte bucuros că am convenit să creștem sprijinul pentru pierderile și daunele legate de climă. Este extrem de nedrept, cei mai săraci din lume suferă cel mai mult din cauza consecințelor schimbărilor climatice, la care au contribuit cel mai puțin”, a explicat ministrul danez.

Unele dintre cele mai fragile zone din lume, cum ar fi insulele joase, fac presiuni pentru crearea unui mecanism de finanțare pentru „pierderi și daune”. Mecanismul ar putea fi stabilit în cadrul negocierilor de la ONU privind clima din Egipt, care vor avea loc în noiembrie, scrie descoperă.ro.

Poluatori de top

SUA, UE și alte națiuni bogate care au produs cea mai mare poluare s-au opus formării unui fond separat pentru a aborda pierderile și daunele. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat marți țările bogate să impoziteze profiturile excepționale ale companiilor producătoare de combustibili fosili și să folosească acești bani pentru a compensa „țările care suferă pierderi și daune cauzate de criza climatică”.

Poluarea, o problemă globală

În Europa, emisiile multor poluanți atmosferici au scăzut substanțial în ultimele decenii, determinând o îmbunătățire a calității aerului în regiune. Cu toate acestea, concentrațiile poluanților atmosferici continuă să fie foarte mari, iar problemele legate de calitatea aerului persistă. O proporție semnificativă a populației Europei locuiește în zone, în special orașe, unde apar depășiri ale standardelor de calitate a aerului: poluarea cu ozon, dioxid de azot și pulberi în suspensie (PM) induce riscuri grave pentru sănătate. 

Aproximativ 90% din locuitorii orașelor din  Europa sunt expuși la poluanți în concentrații peste nivelurile de calitate a aerului considerate dăunătoare pentru sănătate.  De exemplu, pulberile fine în suspensie (PM2,5) din aer reduc speranța de viață în UE cu peste opt luni. Benzopirenul este un poluant cancerigen din ce în ce mai îngrijorător care, în mai multe zone urbane, în special din Europa centrală și de est, este prezent  în concentrații care depășesc pragul stabilit pentru protecția sănătății umane. "Poluarea atmosferică este dăunătoare pentru sănătatea umană și pentru ecosisteme. O mare parte a populației nu locuiește într-un mediu sănătos, potrivit standardelor actuale. Pentru a urma o cale sustenabilă, Europa va trebui să dea dovadă de ambiție și să nu se rezume la legislația actuală" atrage atenţia Hans Bruyninckx, director executiv al AEM.

În prezent, UE acționează pe mai multe niveluri pentru a reduce expunerea la poluarea aerului: prin legislație;prin cooperarea cu sectoarele responsabile cu poluarea aerului, precum și cu autoritățile internaţionale, naţionale şi regionale, cu organizațiile neguvernamentale și prin cercetare. Politicile UE au scopul de a reduce expunerea la poluarea aerului prin reducerea emisiilor şi prin stabilirea limitelor şi a valorilor ţintă pentru calitatea aerului.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel