Previziuni sumbre pentru Europa. OCDE: Va fi cea mai afectată de încetinirea economiei mondiale

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Ţările de Jos: Amendă de 3,3 milioane de euro pentru Coinbase / Foto: Pixabay
Ţările de Jos: Amendă de 3,3 milioane de euro pentru Coinbase / Foto: Pixabay

OCDE avertizează că Europa va fi cea mai afectată de încetinirea economiei mondiale.

Economia mondială ar urma să evite intrarea în recesiune anul următor, însă cea mai gravă criză energetică de după 1970 va declanşa o încetinire semnificativă, iar Europa va fi cea mai afectată, a prognozat marţi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), transmite Agerpres. În plus, OCDE a adăugat că lupta împotriva inflaţiei ar trebui să fie principala prioritate, relatează Reuters.

Potrivit OCDE, ritmul de creştere a economiei mondiale ar urma să încetinească de la 3,1% în acest an, un avans uşor mai bun decât prognoza organizaţia în luna septembrie, până la 2,2% anul viitor, pentru a accelera la 2,7% în 2024.

"Nu prognozăm o recesiune, dar cu siguranţă ne aşteptăm la o perioadă de slăbiciune prelungită", a declarat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, la o conferinţă de presă la care au fost prezentate cele mai recente prognoze ale OCDE.

Europa, cea mai afectată



Organizaţia cu sediul la Paris a precizat că încetinirea economiei mondiale va afecta în mod inegal economiile, iar Europa va fi cea mai afectată, în condiţiile în care războiul din Ucraina are efecte asupra activităţii economice şi a dus la o explozie a preţurilor la energie.

Conform celor mai recente prognoze ale OCDE, economia zonei euro va înregistra un avans de 3,3% în acest an, pentru a încetini până la 0,5% în 2023, iar apoi să îşi revină pe un avans de 1,4% în 2024. Noile prognoze sunt uşor mai bune decât cele din luna septembrie, când OCDE miza în zona euro pe o creştere de 3,1% în acest an şi o încetinire până la 0,3% în 2023.

Previziuni diferite pentru Europa



Chiar şi în Europa previziunile sunt diferite, în condiţiile în care pentru Germania, o ţară a cărei industrie este puternic dependentă de importurile de energie din Rusia, OCDE se aşteaptă anul viitor la o contracţie de 0,3%. În schimb, Franţa, care este mult mai puţin dependentă de petrolul şi gazele ruseşti, ar urma să înregistreze anul viitor o creştere economică de 0,6%.

Economia americană ar urma să reziste mai bine, cu o creştere economică prognozată să încetinească de la 1,8% în acest an, până la 0,5% în 2023, pentru a creşte cu 1% în 2024. Anterior, OCDE se aştepta ca cea mai mare economie a lumii să înregistreze un avans de 1,5% în acest an, iar estimările pentru 2023 au fost lăsate nemodificate.

China, care nu este ţară membră a OCDE, este una dintre puţinele economii importante ale lumii care ar urma să înregistreze o accelerare a creşterii economice în 2023, după un val de carantine în acest an. Pentru gigantul asiatic, OCDE mizează pe o creştere de 3,3% în acest an şi un avans de 4,6% în 2023, faţă de estimările anterioare care prognozau o creştere de 3,2% în acest an şi un avans de 4,7% în 2023.

Când va scădea inflația



Pe măsură ce înăsprirea politicii monetare începe să îşi facă simţite efectele şi presiunile de pe partea preţurilor la energie se reduc, inflaţia în ţările OCDE ar urma să scadă de la mai mult de 9% în acest an, până la 5,1% în 2024.

"Cu privire la politica monetară, noi măsuri de înăsprire a politicii monetare sunt necesare în majoritatea economiilor avansate şi în multe economii emergente pentru a ancora cu fermitate estimările inflaţioniste", a adăugat Mathias Cormann.

Înfiinţată în anul 1961, OCDE joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 38 de state membre OCDE deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

În luna ianuarie, Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a decis deschiderea negocierilor de aderare cu România, un obiectiv major de politica externa încă din 2004, când România şi-a depus pentru prima dată candidatura.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel