Prețurile uleiului de floarea soarelui și margarinei au explodat. Mâncarea devine mai scumpă, spun analiștii

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie
Sursă foto: Unsplash (Sincerely Media)
Sursă foto: Unsplash (Sincerely Media)

Prețurile unor alimente de bază au crescut semnificativ în septembrie 2022. 

Prețurile uleiurilor vegetale și a margarinelor au crescut cu 32% în septembrie față de un an în urmă, cel mai mare salt dintre toate categoriile de produse alimentare, potrivit datelor indicelui prețurilor de consum publicate joi și citate de CNBC. Mai exact, prețurile margarinei au scăzut cu 44%, iar cele ale untului au crescut cu aproape 27% - substanțial mai mult decât creșterea anuală de 13% pentru categoria generală „mâncare pentru acasă”, conform IPC, o măsură cheie a inflației.

Și aceste prețuri ar putea rămâne ridicate cel puțin pentru restul anului, potrivit experților.

Creșterea bruscă este parțial atribuită acelorași factori care determină creșterea prețurilor pe culoarul de produse alimentare, cum ar fi costurile ridicate pentru forța de muncă și distribuție, potrivit economiștilor, dar se datorează și evenimentelor geopolitice globale - cum ar fi războiul din Ucraina - precum și clima și alte fenomene care afectează industria produselor lactate și piața uleiurilor vegetale, un factor cheie pentru margarină.

„Toate costurile legate de producerea unui baton de unt, toate acele costuri au crescut”, a spus Matt Herrick, purtător de cuvânt al Asociației Internaționale de Producători de Lactate.

Prețurile tuturor uleiurilor vegetale au crescut considerabil în toamna 2022


Uleiul vegetal – inclusiv uleiurile de soia, palmier, floarea soarelui și rapiță (cunoscute și sub denumirea de canola) – este cel mai important ingredient al margarinei în funcție de volum, potrivit Mac Marshall, vicepreședinte pentru informații de piață la United Soybean Board.

Prețurile acestor mărfuri tind să se miște împreună - ceea ce înseamnă că o întrerupere a aprovizionării pentru o marfă afectează uleiul vegetal ca grup, a spus Marshall.

Câțiva factori recenți au alimentat aprovizionarea mai strânsă a mărfurilor și, prin urmare, prețuri mai mari. Până în luna martie a acestui an, prețul tuturor uleiurilor vegetale a crescut cu 53% față de media în 2021 și cu 153% față de 2020, potrivit unui indice al prețurilor alimentelor al Națiunilor Unite.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel