Prețul petrolului fluctuează PERICULOS. Un posibil EMBARGO împotriva Rusiei duce cotațiile la peste 110 dolari/baril

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

Prețul petrolului rămâne extrem de fluctuant, criza generată de invazia din Ucraina fiind dublată și de tensiunile din zona Orientului Mijlociu.

Discuțiile privind un eventual embargo al UE împotriva Rusiei în privința importurilor de petrol afectează cotațiile petrolului prețul. Prețul a început să urce și în urma atacurilor asupra instalațiilor saudite, relatează Reuters.

Contractele futures West Texas Intermediate au crescut cu 2,20 dolari, sau 1,96%, la 114,32 dolari pe baril la NYMEX, iar contractele futures Brent au crescut cu 3,18 dolari, sau 2,75%, la 118,80 dolari pe baril la Intercontinental Exchange la 0440 GMT.

Ambele contracte se stabiliseră luni în creștere cu peste 7%.

Prețurile cresc ca răspuns la preocupările geopolitice atât din Ucraina, cât și din cauza atacurilor din site-urile Saudi Aramco, a adăugat Edward Moya, analist economic.

„În acest moment se pare că riscurile cresc și asta ar putea împinge prețurile țițeiului mai sus”.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene sunt împărțiți în privința deciziei de a se alătura Statelor Unite în sancționarea petrolului rusesc, unele țări, inclusiv Germania, susținând că blocul este prea dependent de combustibilii fosili din Rusia.

Arabia Saudită a avertizat că nu va purta responsabilitatea pentru întreruperile aprovizionării globale în urma atacurilor asupra instalațiilor sale petroliere de către Houthis, aliate cu Iranul. Comentariile au fost făcute după ce grupul a tras cu rachete și drone asupra instalațiilor companiei petroliere de stat saudite în weekend, provocând o scădere temporară a producției rafinăriilor.

Analiștii au declarat că există preocupări suplimentare cu privire la producția OPEC+. "Estimăm că diferența dintre țintele de producție OPEC+ și producția reală s-a situat luna trecută la puțin peste 800.000 de barili pe zi (bpd) și va crește la o cifră uriașă de 1,15 milioane de bpd în martie", a declarat compania de consultanță JBC Energy într-o notă.

Între timp, stocurile de țiței din SUA au rămas probabil neschimbate săptămâna trecută, potrivit unui sondaj preliminar realizat luni de Reuters.

Sancțiuni Rusia - dezacord în UE

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene nu au ajuns la un  acord luni dacă și cum să impună sancțiuni sectorului energetic al Rusiei din cauza invadării Ucrainei, Germania afirmând că blocul este prea dependent de petrolul rus pentru a decide un embargo.

Oprirea exporturilor rusești de energie, așa cum au făcut-o Statele Unite și Marea Britanie, este o alegere aproape imposibilă pentru UE, care se bazează pe Rusia pentru 40% din gazul consumat.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel