Prețul lemnului destinat încălzirii locuințelor va fi plafonat până la sfârșitul lunii martie

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Homepage
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Guvernul intenționează, printr-un proiect de ordonanță de urgență pus miercuri în dezbatere publică, să plafoneze prețul lemnelor până la sfârșitul lunii martie 2023.

”În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum și a perspectivelor pe termen scurt şi mediu, se constată o serie de creșteri artificiale ale prețurilor la lemnul de foc şi a produselor derivate pentru încălzire.

În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul în care în mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării şi constituie 85,00% din gospodăriile înregistrate în mediul rural, gospodării din mediul rural cu venituri sub media națională.

Având în vedere faptul că încălzirea pentru populaţie reprezintă o necesitate de viaţă,  se impune  instituirea unor măsuri de protecție socială în considerarea necesității asigurării garanției respectării dreptului la viață raportat la faptul că încălzirea pentru populaţie, respectiv atunci când categorii întregi de cetăţeni riscă să fie afectate de creşteri de preţ nejustificate, în situaţii speciale şi pe perioade limitate de timp, statul are datoria și obligația să intervină şi să blocheze posibilitatea apariţiei unor astfel de situaţii.

De asemenea, ținând cont de decalajul înregistrat între veniturile populației față de media înregistrată în UE și având în vedere că acestea se situează sub media înregistrată în UE, nivelul de trai ajustat după prețurile practicate local, este de 72%, față de media UE”, se arată în textul OUG.

Mai exact, intenția Guvernului este de a plafona prețurile finale facturate ale lemnului de foc sau produselor derivate din lemn, ce vor fi folosite pentru încălzirea locuințelor în sezonul rece ce se apropie, la 500 lei/ mc (TVA inclus). Plafonarea prețului la această valoare urmează să se aplice pentru:

  • lemnul de foc;

  • resturi de lemn;

  • tocătură provenită din lemn;

  • rumeguș.

În plus, vor fi plafonate și prețurile finale facturate ale următoarelor produse:

  • brichete din lemn - cel mult 1.500 lei/ tonă cu TVA inclus;

  • pelete din lemn - cel mult 2.000 lei/ tonă cu TVA inclus.

Plafonarea prețurilor se va aplica în cazul consumatorilor finali, respectiv al persoanelor fizice, unităților de învățământ publice și private, furnizorilor de servicii sociale, unităților de interes local, unităților de cult și unităților administrativ-teritoriale, scrie avocatnet.ro.

Plafonarea prețului lemnului de foc și al produselor derivate din lemn destinate încălzirii locuinței se va aplica, potrivit viitoarei ordonanțe, până la data de 31 martie 2023.

Cei ce nu vor respecta viitoarele reguli și vor vinde lemnul de foc la prețuri mai mari decât cele amintite vor risca sancționarea cu amenzi cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei.

Citește și: 

Se stinge lumina la iarnă? Anunț din Guvern: Este important să fim solidari în efortul european. Când supraproducem, exportăm. Prețul ne afectează pe toți

omânia nu va avea sincope în furnizarea gazelor naturale şi a energiei către populaţie şi actorii industriali, în condiţiile în care procentul de înmagazinare a gazelor s-ar putea apropia de 90% la începutul lunii noiembrie, a afirmat, joi, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, într-o conferinţă de profil.

Potrivit acestuia, în privinţa procentului de înmagazinare a gazelor naturale, s-a depăşit 80%.

"Sperăm să ne apropiem de 90% la începutul lunii noiembrie şi, din această perspectivă, cu siguranţă, mesajul meu este că nu vom avea sincope în furnizarea gazelor naturale şi a energiei către populaţie şi actorii industriali. Ceea ce este important în acest moment este că, împreună, pe de o parte, autorităţile, producătorii, împreună cu societatea, consumatorii casnici şi consumatorii industriali să fim solidari în acest efort care se desfăşoară la nivel european", a spus secretarul de stat, conform Agerpres. 

Citește mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel