Preţul carburantului va fi compensat cu 50 de bani. Nicolae Ciucă: Jumătate din bani sunt de la bugetul de stat

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ciucă anunță măsura Guver

Preţul carburantului la pompă va fi compensat cu 50 de bani, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Actul normativ care va sta la baza acestui mecanismul va fi adoptat, probabil, la începutul săptămânii viitoare.

Măsura ar urma să fie aplicată pe o perioadă de cel puţin trei luni începând cu 1 iulie. Compensarea va fi suportată de la buget, iar guvernul analizează ca o parte din aceasta să fie acoperită şi de companii din domeniu.

"Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se aplică direct la pompă", a declarat Ciucă, joi, la Palatul Victoria.

”În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă şi guvern, între guvern şi populaţie, precum şi mediul de afaceri, am luat decizia să aplicăm această măsură, măsură care a fost de asemenea adoptată şi de alte ţări.

Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat, printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori şi ministerele de resort.

Compensarea va fi evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibil. Valoarea pachetului de compensare pentru această perioadă va fi de două miliarde de lei, jumătate din aceşti bani urmând a fi asiguraţi de la bugetul de stat.

Măsurile pe care noi le luăm şi care fac parte dintr-un mecanism eficient pentru următoarele 3 luni, aşa cum am menţionat, nu afectează în niciun fel bugetul de investiţii. Guvernul va păstra ţinta de 7% din Produsul Intern Brut pentru investiţii, respectiv, 88 de miliarde de lei. În acelaşi timp vom intensifica eforturile pentru a absorbi banii asiguraţi prin fondurile europene, atât prin Cadrul Multianual Financiar, cât şi prin PNRR.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel