Preşedintele Ugandei a cerut oficial scuze Kenyei după amenințarea cu o invazie a statului vecin

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Yoweri Museveni, Președintele Ugandei
Yoweri Museveni, Președintele Ugandei

Fiul preşedintelui ugandez Yoweri Museveni a făcut afirmații grave pe Twitter. Acesta a ameninţat Kenya că va fi invadată. În urma acestui scandal, președintele Ugandei și-a prezentat oficial scuzele.

Afirmaţiile de la începutul săptămânii ale generalului Muhoozi Kainerugaba, fiul cel mare în vârstă de 48 de ani al şefului statului, au ofensat Kenya.

Fiul preşedintele a sugerat că ar avea nevoie, el şi armata sa, de două săptămâni pentru a ajunge în capitala kenyană Nairobi, relatează Agerpres.

De asemenea el l-a criticat, pe aceeaşi reţea de socializare, pe fostul şef al statului kenyan, Uhuru Kenyatta, pentru că nu a participat la alegerile prezidenţiale din august, în pofida faptului că legea fundamentală îi interzicea mai mult de două mandate.

Într-un comunicat dat publicităţii miercuri, preşedintele ugandez şi-a criticat fiul pentru că "s-a amestecat în afacerile interne" ale Kenyei şi s-a exprimat public asupra unor chestiuni politice, ceea ce este în mod normal interzis oricărui responsabil militar.

"Le cer fraţilor şi surorilor noastre din Kenya să ne ierte", a mai precizat Yoweri Museveni, care conduce Uganda cu mână de fier din 1986. Şeful statului, în vârstă de 78 de ani, a lăsat uşa deschisă pentru o nouă candidatură în alegerile prezidenţiale din 2026.

Preşedintele ugandez i-a prezentat scuze omologului său kenyan William Ruto, care a depus jurământul luna trecută.

Valul de indignare provocat pe reţelele sociale a determinat Ministerul ugandez al Afacerilor Externe să publice o declaraţie în care îşi afirma "angajamentul faţă de buna vecinătate şi coexistenţa paşnică" cu Kenya.

Ministerul ugandez al Apărării a anunţat marţi că Muhoozi Kainerugaba a fost înlocuit de un alt militar în fruntea forţelor terestre ale ţării, dar acesta a fost ridicat la rangul de general.

Şeful statului ugandez a ţinut totuşi să elogieze "contribuţiile pozitive pe care generalul le-a avut şi le mai poate avea".

Precedentele afirmaţii de pe Twitter ale lui Muhoozi Kainerugaba, în favoarea rebelilor din regiunea Tigray din Etiopia, în conflict de doi ani cu autorităţile federale, au iritat autorităţile de la Addis Abeba.

Citește și:

Şeful diplomaţiei europene: De ce războiul din Ucraina intră într-o nouă fază 'periculoasă' şi într-un 'scenariu înfricoşător'

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a avertizat miercuri că războiul din Ucraina intră într-o nouă fază 'periculoasă' şi într-un 'scenariu înfricoşător' deoarece Rusia înregistrează eşecuri în conflictul convenţional şi ameninţă cu folosirea armelor nucleare, transmite EFE.

'Războiul a intrat într-o nouă fază. O fază fără îndoială periculoasă, pentru că ne aflăm în faţa unui scenariu înfricoşător, în privinţa căruia nu trebuie să închidem ochii', a declarat Borrell într-o intervenţie în plenul Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Şeful diplomaţiei europene a spus că veştile de pe câmpul de luptă 'sunt bune pentru Ucraina', care 'reia ofensiva'

În schimb, a avertizat că acest conflict este 'un război convenţional în care este implicată o putere nucleară, o putere nucleară care în acest moment înregistrează eşecuri în conflictul convenţional şi care ameninţă cu folosirea armei nucleare'.

”Este un scenariu cu siguranţă îngrijorător în care trebuie să demonstrăm că sprijinul nostru pentru Ucraina nu slăbeşte', a insistat el. Borrell a explicat că forţele ucrainene avansează pe trei fronturi, însă a amintit că Rusia 'continuă să aibă superioritatea numerică şi superioritate de foc (...)'.

Citește mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel