Președintele Serbiei a rămas ”șocat” de declaraţiile şefului diplomaţiei UE

Autorul articolului: Elena Didilă | Dată: 03 noi 2022, 21:02 | Categorie: Știri
Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic. Sursa foto Agerpres
Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic. Sursa foto Agerpres

"Eu eram mult mai preocupat de declaraţii ale lui Josep Borrell şi ale altor persoane şi sunt şocat de afirmaţiile lor .”

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, s-a declarat şocat de o declaraţie a şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell, în problema plăcuţelor de înmatriculare folosite în Kosovo şi a anunţat că în zilele următoare va ţine un discurs legat de presiunile asupra Serbiei şi deciziile Belgradului privind măsurile ce vor fi luate în alte probleme importante, relatează Tanjug.

Vucic, care a făcut aceste declaraţii în faţa presei la poligonul militar Pasuljanske Livade, a adăugat că ar putea fi nevoit să anuleze unele deplasări programate în străinătate dată fiind situaţia din ţară, potrivit Agerpres.

Rugat să comenteze faptul că Biroul Consiliului Europei nu a pus pe agendă candidatura Kosovo, Vucic a răspuns că "este o veste tactică nu tocmai rea".

"Eu eram mult mai preocupat de declaraţii ale lui Josep Borrell şi ale altor persoane şi sunt şocat de afirmaţiile lor. Voi aştepta până după vizita emisarului special al UE Miroslav Lajcak şi, dată fiind situaţia din ţară, s-ar putea să fie nevoie să anulez unele din vizitele mele în străinătate care sunt importante şi au fost deja programate", a adăugat el.

Preşedintele sârb a precizat că va ţine o alocuţiune sâmbătă, duminică sau luni pentru a discuta despre "detalii", pentru că vrea să-i informeze pe cetăţeni despre "toată presiunea şi ipocrizia" şi nu are "nimic de ascuns".

"În concluzie, vreau să spun care sunt deciziile noastre, precum şi ce vom face legat de toate celelalte probleme importante - energie, alimente şi toate celelalte", a mai spus Vucic.

Într-o postare pe Twitter după o întâlnire la Berlin cu premierul de la Pristina, Albin Kurti, Josep Borrell a scris că "acţiunile distructive, ca incendierea de maşini, sunt inacceptabile". "Acordurile de dialog trebuie respectate. Cer tuturor să acţioneze cu reţinere", a transmis Borrell, menţionează Tanjug.

Încercarea guvernului kosovar de a obliga minoritatea sârbă să-şi schimbe vechile plăcuţe de înmatriculare a fost întâmpinată cu o rezistenţă puternică şi uneori violentă anul acesta de către sârbii care trăiesc în nordul Kosovo.

Kosovo a încercat de mai multe ori în acest an să impună înlocuirea plăcuţelor de înmatriculare datând din anii '90, când Kosovo făcea parte din Serbia, cu plăcuţe după modelul kosovar. Săptămâna trecută, la presiunile SUA şi UE, Kosovo a prelungit perioada de tranziţie pentru schimbarea plăcuţelor, avertizând însă că după 21 noiembrie vor începe amenzi şi după 21 aprilie anul viitor se va trece la confiscarea maşinilor celor care nu se conformează.

La aproape 15 ani după declararea independenţei Kosovo, circa 15.000 de etnici sârbi care trăiesc în nordul Kosovo continuă să considere această regiune ca făcând parte din Serbia şi resping autoritatea statului kosovar. Independenţa Kosovo a fost recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume, printre care 22 dintre cele 27 de membre ale Uniunii Europene (excepţiile sunt Spania, România, Grecia, Slovacia şi Cipru). 

Citește și:

Acord cu Viktor Orban. Serbia, alimentată mai ieftin cu țiței rusesc

”Noua conductă ar permite Serbiei să fie alimentată cu ţiţei rusesc mai ieftin din Urali, prin conectarea la conducta Druzbha (Prietenia), anunţă purtătorul de cuvânt al Orbàn, Zoltan Kovacs, explicând: ”În prezent, aprovizionarea cu petrol a ţării se face în mare parte prin intermediul unei conducte care trece prin Croaţia, dar este puţin probabil ca acest lucru să mai fie posibil în viitor, din cauza sancţiunilor care au fost adoptate”, citează Rador. 

Încă o dată, Ungaria, care a obţinut de la Bruxelles o excepţie de la embargoul petrolier al UE şi a semnat noi contracte cu Moscova, şi Serbia, care, deşi este ţară candidată, refuză să adopte sancţiunile UE, sunt contrare deciziilor Uniunii Europene. Luni, Viktor Orbán s-a întâlnit la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz. La sfârşitul lunii decembrie, embargoul european asupra petrolului rusesc va intra treptat în vigoare.

Citește mai mult AICI.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite