Președintele Germaniei, forțat să fugă la adăposturile antiaeriene în timpul călătoriei la Kiev/ foto

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data publicării:
| Categorie: Știri

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a fost astăzi într-o vizită în Ucraina.

 

În timpul opririi sale din Chernihiv, s-a declanșat o alertă de raid aerian, ceea ce l-a forțat pe oficial să se alăture jurnaliștilor și altor demnitari într-un adăpost.

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a promis un sprijin suplimentar Ucrainei, în special în domeniul apărării aeriene, în timpul vizitei surpriză la Kiev, marți, prima de când Rusia a invadat țara pe 24 februarie.

Steinmeier plănuise inițial să viziteze Ucraina în aprilie, dar Kievul a refuzat să-l întâmpine pe atunci, pe fondul neliniștii față de sprijinul său din trecut pentru o apropiere occidentală de Rusia. Kievul și Berlinul și-au remediat ulterior dezacordul.

„Mesajul meu către ucraineni este: „Nu doar că suntem alături de voi, dar vom continua să sprijinim Ucraina din punct de vedere economic, politic și militar”, a declarat Steinmeier reporterilor la sosirea sa cu trenul la Kiev.

„Ceea ce contează acum este că ajutăm la protejarea ucrainenilor de atacurile aeriene cât mai mult posibil”, a adăugat el, menționând că Germania a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente de apărare aeriană pentru Ucraina, în ultimele luni.

Pe lângă sprijinul militar, a spus Steinmeier, călătoria sa se va concentra pe a ajuta la repararea infrastructurii distruse, cum ar fi rețelele electrice, conductele de apă și sistemele de încălzire, cât mai repede posibil înainte de sosirea iernii.

Steinmeier, un social-democrat și fost ministru de Externe, și-a exprimat regretul pentru sprijinul său din trecut pentru conducta Nord Stream 2, un proiect menit să dubleze fluxul de gaz rusesc către Germania, dar care a fost anulat după invazia rusă.

El provine dintr-o aripă a Partidului Social Democrat care a susținut de mult timp strângerea legăturilor economice cu Rusia, ca o modalitate de a o ancora într-un sistem global orientat spre Occident.

Sosirea lui Steinmeier la Kiev a coincis cu o conferință la Berlin despre ceea ce gazdele ei spun că trebuie să fie un „plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei, comparând provocarea cu finanțarea de către SUA a reconstrucției Europei după cel de-al Doilea Război Mondial.

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal, care participă la conferință, a declarat luni că costul estimat al reconstrucției țării sale se ridică până acum la aproape 750 de miliarde de dolari.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel