Premiul Nobel pentru Pace. Comitetul Nobel norvegian a hotărât cum se va desfăşura ceremonia anul acesta

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Social
Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach
Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

Laureaţii Premiului Nobel pentru pace pe anul 2021 îşi vor putea primi recompensele în cadrul unei ceremonii ce va avea loc în ziua de 10 decembrie la Oslo, a anunţat Comitetul Nobel norvegian, o decizie diferită de cea a Fundaţiei Nobel care a anulat, pentru al doilea an consecutiv, festivităţile de la Stockholm din cauza pandemiei de COVID-19.

Jurnaliştii Maria Ressa din Filipine şi Dmitri Muratov din Rusia, care i-au sfidat pe liderii din ţările lor pentru a demasca corupţia şi proasta guvernare, au fost desemnaţi câştigători ai Premiului Nobel pentru pace în acest an, 'pentru lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare', dar şi ca 'reprezentanţi ai tuturor jurnaliştilor care susţin acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii din ce în ce mai potrivnice'.

Premiul Nobel pentru Pace - ce constă într-o medalie de aur, o diplomă şi suma de 10 milioane de coroane suedeze (aproape 980.000 de euro) - este singurul care se decernează la Oslo, restul fiind acordate la Stockholm.

Comitetul Nobel norvegian a decis că anul acesta ceremonia de decernare se va desfăşura la primăria din Oslo, cu prezenţă fizică, la data de 10 decembrie.

Comitetul a anunţat, într-un comunicat, că 'îi aşteaptă atât pe Maria Ressa, cât şi pe Dmitri Muratov să ia parte la ceremonie'.

Decizia vine în contrast cu cea a Fundaţiei Nobel de a nu organiza, pentru al doilea an la rând, o ceremonie şi un banchet pentru laureaţii celorlalte premii la Stockholm.

Anul trecut, când Premiul Nobel pentru pace a revenit Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU, nici la Oslo nu a avut loc o ceremonie cu prezenţă fizică, din cauza pandemiei de COVID-19.

Cine sunt cei doi câștigători de anul acesta

Doi jurnalişti de investigaţie, filipineza Maria Ressa şi rusul Dmitri Muratov, sunt recompensaţi în acest an cu Premiul Nobel pentru Pace pentru lupta lor curajoasă în favoarea libertăţii de exprimare în ţările lor, cei doi fiind reprezentanţi ai tuturor jurnaliştilor care susţin acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii din ce în ce mai potrivnice

Maria Ressa, în vârstă de 58 de ani, a cofondat Rappler în 2012, o platformă digitală de jurnalism de investigaţie ce a adus în lumina reflectoarelor violenţa din campania antidrog promovată de preşedintele filipinez Rodrigo Duterte.

Dmitri Muratov, în vârstă de 59 de ani, este unul dintre cofondatorii ziarului Novaia Gazeta şi redactorul şef al acestuia, una dintre rarele voci încă independente din Rusia.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel