Premiul Nobel pentru Pace al unui jurnalist rus a fost licitat pentru 103,5 milioane de dolari, în încercarea de ajutorare a unor copii ucraineni strămutați

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri

Dmitri Muratov, co-câștigător al Premiului Nobel pentru Pace in 2021 si editor al ziarului rus Novaya Gazeta, si-a scos la licitație medalia Nobel pentru suma record de 103,5 milioane de dolari pentru a ajuta copiii strămutați de războiul din Ucraina.

Toate veniturile obținute din licitație, care a coincis luni cu Ziua Mondială a Refugiaților, vor beneficia de răspunsul umanitar UNICEF pentru copiii strămutați din Ucraina, potrivit Heritage Auctions, care a efectuat vânzarea la New York.

Ziarul lui Muratov, Novaya Gazeta, care îl critică cu înverșunare președintele Vladimir Putin și guvernul său, a suspendat operațiunile în Rusia în martie, după avertismentele statului cu privire la acoperirea conflictului din Ucraina.

Guvernul lui Vladimir Putin a introdus legi care interzic raportarea care intră în conflict cu narațiunea oficială despre situația din Ucraina. Se spune că regulile sunt necesare pentru a preveni dezinformarea, dar aproape toate publicațiile independente și multe instituții străine au ales să închidă, mai degrabă decât să riște să încalce reglementările.

Potrivit rapoartelor presei americane, licitația premiului lui Muratov a doborât recordul pentru orice medalie Nobel care a fost scoasă la licitație, rapoartele spunând că cea mai mare vânzare anterioară a adus puțin sub 5 milioane de dolari.

„Acest premiu este diferit de orice altă ofertă de licitație de prezentat”, a transmis Heritage Auctions, într-un comunicat înainte de vânzare.

„Domnul Muratov, cu sprijinul deplin al personalului său de la Novaya Gazeta, ne permite să-i scoatem la licitație medalia nu ca obiect de colecție, ci ca un eveniment care speră că va avea un impact pozitiv asupra vieților a milioane de refugiați ucraineni”.

Muratov, care a co-fondat Novaya Gazeta în 1991, a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2021 împreună cu Maria Ressa din Filipine pentru ceea ce comisia pentru Premiul Nobel a declarat că sunt „eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare, care este o condiție prealabilă pentru democrație și pace durabilă. "

Muratov, care s-a angajat să doneze aproximativ 500.000 de dolari din acest premiu unor organizații de caritate, și-a dedicat succesul celor șase jurnaliști Novaya Gazeta care au fost uciși din 2000 încoace.

Această listă a inclus-o pe jurnalista Anna Politkovskaya, o critică a războiului Rusiei din Cecenia, care a fost ucisă în 2006 în liftul blocului său din Moscova.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel