Premiile Cesar: Christopher Nolan şi Agnes Jaoui vor fi recompensaţi cu trofee onorifice

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Tima Miroshnichenko)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Tima Miroshnichenko)

Cineastul Christopher Nolan şi actriţa şi regizoarea Agnes Jaoui vor fi recompensaţi cu trofee onorifice pentru întreaga carieră la cea de-a 49-a gală de decernare a premiilor Cesar, care va avea loc pe 23 februarie la Paris, au anunţat vineri organizatorii ceremoniei, informează AFP.

Americano-britanicul Christopher Nolan, în vârstă de 53 de ani, combină succesul popular cu standarde artistice înalte în filmele sale, de la "Dunkirk" la "Interstellar" şi "Inception".

"Cea mai recentă capodoperă a lui, 'Oppenheimer', un veritabil fenomen mondial, a fost aclamat de critici şi de public pentru estetica sa vizuală revoluţionară", a subliniat într-un comunicat Academia Cesar, instituţia care decernează în fiecare an cele mai prestigioase premii cinematografice din Franţa.

Agnes Jaoui, "o artistă completă" cu o carieră de 40 de ani, a regizat cinci lungmetraje, inclusiv "Le Gout des Autres" (2000), şi a interpretat peste 50 de roluri pe marile ecrane, remarcându-se în pelicule precum "Smoking/No Smoking" şi "On connait la chanson", de Alain Resnais, şi "Un Air de Famille", de Cedric Klapisch, jucând, de asemenea, în spectacole de teatru.

"În teatru, în 1987, cariera ei a luat cu adevărat avânt şi a fost marcată pentru totdeauna: acolo l-a întâlnit pe un anume Jean-Pierre Bacri. Între ei s-a produs o adevărată fuziune creatoare, care a dat naştere la numeroase piese de teatru şi filme de succes", a subliniat Academia Cesar într-un alt comunicat. Ei au alcătuit unul dintre cele mai celebre cupluri din cinematografie şi au rămas apropiaţi până la moartea lui Bacri, în 2021.

Agnes Jaoui este "cea mai premiată artistă feminină la gala Cesar, cu şase statuete", precizează acelaşi comunicat.

Artista franceză va fi începând de miercuri pe afişul unei alte comedii, "Le dernier des juifs".

Personalitate angajată, Agnes Jaoui a vorbit public în 2020 împotriva sexismului şi misoginismului, povestind abuzurile suferite în timpul copilăriei sale.

Nominalizările la premiile Cesar din 2024 vor fi anunţate miercurea viitoare. Filmul "Anatomie d'une chute", care a câştigat anul trecut trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, este considerat marele favorit.

Membrii Academiei Cesar vor avea la dispoziţie o lună pentru a vota, iar ceremonia de înmânare a premiilor va avea loc pe 23 februarie la sala Olympia din Paris.

Gala premiilor Cesar, folosită adeseori ca o bună ocazie pentru revendicări politice şi sociale, va fi totodată un adevărat "botez al focului" pentru noul ministru francez al Culturii, Rachida Dati.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel