Premiile BAFTA pentru film în 2024: Tot ce trebuie să știți înainte de show

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Cea mai mare sărbătoare a filmului din Marea Britanie - Premiile BAFTA - are loc astăzi, onorând cele mai bune filme ale anului trecut.

Cu o nouă gazdă, două spectacole muzicale live speciale și un covor roșu plin de celebrități, se anunță a fi o seară plină de vedete, cu o mulțime de surprize.

Iată tot ceea ce trebuie să știți înainte de gala premiilor BAFTA din acest an.

Unde au loc?

Ceremonia va avea loc la Royal Festival Hall din Southbank Centre din Londra.

Ce filme sunt în cursă?

În total, 38 de filme vor fi premiate.

Filmul biografic epic al lui Christopher Nolan despre creatorul bombei atomice J. Robert Oppenheimer conduce detașat, cu 13 nominalizări.

"Poor Things" are 11 nominalizări, în timp ce "Killers Of The Flower Moon", de Martin Scorsese, și drama germană "The Zone Of Interest" au câte nouă nominalizări.

Dramafranceză "Anatomy Of A Fall", filmul nostalgic al anilor '70 "The Holdovers" și filmul lui Bradley Cooper "Maestro" au toate șapte nominalizări.

"All Of Us Strangers", cu Andrew Scott și Paul Mescal, are șase nominalizări, în timp ce "Barbie", de Greta Gerwig, și Saltburn, de Emerald Fennell, au câte cinci.

În ciuda faptului că este filmul cu cele mai mari încasări din 2023, "Barbie" nu a reușit să ajungă la categoria cel mai bun film, iar Gerwig lipsește și de la categoria regie. 

Ce vedete au șanse să ia acasă un gong?

Dacă ne luăm după realizările din trecut, la victoriile de la Globul de Aur obținute la începutul acestui an de Cillian Murphy, starul din "Oppenheimer", și de Emma Stone, actrița din "Poor Things", îi pun pe amândoi într-o poziție bună.

Este cel mai de succes regizor britanic în activitate, dar Christopher Nolan nu a câștigat niciodată un premiu BAFTA pentru cel mai bun film sau cel mai bun regizor, așa că mulți cred că acesta ar putea fi anul său.

În condițiile în care multe dintre celelalte categorii sunt larg deschise, una dintre cele pe care mulți dintre critici o numesc cea mai bună actriță în rol secundar, vedeta din "The Holdovers", Da'Vine Joy Randolph, este considerată marea favorită atât pentru un BAFTA, cât și pentru un premiu Oscar luna viitoare.

Dacă favoritul publicului, Ryan Gosling, va câștiga premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar este mai puțin previzibil.

Cu toate acestea, nominalizarea sa la această categorie a primit un răspuns mai puțin frenetic decât aceeași nominalizare la Oscaruri, în principal datorită faptului că Margot Robbie a primit o nominalizare BAFTA pentru cea mai bună actriță, în timp ce a fost exclusă de pe lista scurtă a premiilor Oscar.

La categoria "Rising Star" - singurul premiu votat de public - performanțele actorului Jacob Elordi( ), despre care s-a vorbit mult în "Saltburn" și "Priscilla", par să-i ofere mai multe șanse de a lua premiul.

Cine găzduiește?

David Tennant va fi pentru prima dată gazda evenimentului din acest an.

În mod clar, el a spus că se simte relaxat în legătură cu această provocare: "Fie va funcționa și toată lumea va fi foarte drăguță în legătură cu asta, fie va fi un dezastru total și nu voi mai fi întrebat niciodată. Oricum ar fi, e în regulă."

Cine va prezenta premiile?

Printre figurile celebre care vor înmâna premii se numără David Beckham, Dua Lipa, Hugh Grant, Idris Elba, Cate Blanchett, Gillian Anderson și Daisy Edgar Jones.

În timp ce Andrew Scott, starul din "All Of Us Strangers", a fost o absență notabilă din lista celor mai buni actori, el va prezenta un premiu în seara respectivă.

Va fi și muzică?

În cadrul ceremoniei vor cânta Sophie Ellis-Bextor și Hannah Waddingham.

Ellis-Bextor va interpreta hitul său din 2001, Murder On The Dancefloor, care a devenit un hit viral după ce a apărut în finalul emisiunii Saltburn.

Vedeta Ted Lasso, Waddingham, va oferi, de asemenea, o interpretare muzicală live, detaliile despre rândul ei la BAFTA fiind un secret.

Se vor distribui și alte premii?

Premiul BAFTA Fellowship - cea mai înaltă distincție a academiei de film - va fi înmânat actriței Samantha Morton.

De-a lungul unei cariere de peste trei decenii (și continuă), actrița a jucat în producții independente britanice și în superproducții de la Hollywood, jucând în filme precum Under The Skin, Minority Report și The Whale.

Printre laureații BAFTA anteriori se numără Charlie Chaplin, Elizabeth Taylor și Steven Spielberg.

Premiul BAFTA pentru contribuția britanică remarcabilă la cinematografie va fi acordat lui June Givanni.

Aceasta este o curatoare de film, scriitoare și programatoare de pionierat în domeniul cinematografiei africane și a diasporei africane.

Givanni a fondat The June Givanni PanAfrican Archive (JGPACA), o arhivă administrată de voluntari care cuprinde peste 10.000 de artefacte rare și unice care documentează dezvoltarea cinematografiei în Africa și în diaspora africană, inclusiv în Marea Britanie, conform Sky News.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel