Premieră tragică. O morsă a murit în Arctica de gripă aviară

Autorul articolului: Cristian Cîșleanu |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

A murit o morsă de gripă aviară.

Un cercetător norvegian a declarat că o morsă care a fost găsită moartă vara trecută în arhipelagul norvegian Svalbard din Arctica a murit de gripă aviară. Acesta este primul caz înregistrat la acest mamifer, conform agenției AFP, citată de Agerpres.

Într-un laborator german a fost analizat un eșantion prelevat de la morsa găsită moartă pe insula Hopen. S-a stabilit că animalul a fost contaminat cu virusul gripei aviare, a declarat Christian Lydersen, cercetător la Institutul Polar Norvegian.

„Este pentru prima dată când gripa aviară a fost înregistrată la o morsă”, a declarat el.

Fiindcă eșantionul prelevat a fost prea mic nu s-a putut determina dacă este vorba de subtipul H5N1 sau de H5N8.

Monitorizarea este importantă

Anul trecut au fost înregistrate șase morse moarte în Svalbard, situat la circa o mie de kilometri distanţă de Polul Nord. „Nu este puţin probabil ca unele dintre ele să fi contractat gripa aviară”, a precizat Christian Lydersen.

Morsele, a căror greutate poate ajunge la două tone, se hrănesc în principal cu moluşte, crustacee şi, ocazional, cu păsări marine.

Importanța monitorizării situației a fost subliniată de cercetător deoarece morsele tind să se adune în grupuri atunci când banchiza începe să se topească, la apropierea verii.

În cazul în care urșii polari s-ar hrăni cu carcasa unei morse infectate există un risc de contaminare, a menționat Lydersen.

Din 2020 epizootia gripei aviare face ravagii. Potrivit autorităților americane, moartea unui urs polar a fost deja provocată în Alaska. În America de Sud sute de mii de mamifere marine au pierit din cauza acestui virus, conform Comitetului ştiinţific pentru cercetări în Antarctica.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel