Premieră în Europa: Un Tyrannosaurus rex va fi vândut la licitație în Elveția

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Un specimen inedit
Un specimen inedit

Un schelet de tyrannosaurus rex, o specie care a trăit acum 67 de milioane de ani, va fi scos la licitație pe 18 aprilie în Elveția, o premieră în Europa, a anunțat sâmbătă Koller.

Denumit "Trinity", specimenul complet, cu o înălțime de aproape 3,9 metri și o lungime de 11,6 metri, este estimat să atingă o sumă cuprinsă între 6,11 milioane și 8,15 milioane de euro (6 milioane și 8 milioane de franci elvețieni), potrivit catalogului firmei de licitație cu sediul la Zurich.

"Este o estimare foarte mică", a avertizat Christian Link, expert în istorie naturală la Koller's, în condițiile în care cumpărătorii sunt din ce în ce mai interesați de astfel de relicve.

Trinity "este unul dintre cele mai spectaculoase schelete de T-rex existente, o fosilă bine conservată și restaurată în mod strălucit", a precizat casa de licitații.

Aceasta va fi "a treia oară în lume și prima dată în Europa" când un schelet de tyrannosaurus rex va fi pus în vânzare, potrivit lui Koller, care subliniază calitatea rară a scheletului de T-rex.

"Este o ocazie excepțională de a achiziționa o fosilă de o asemenea calitate", a declarat expertul Christian Link, amintind că majoritatea exemplarelor de acest tip se află în muzee.

Mai mult de jumătate din scheletul lui Trinity a fost asamblat folosind oase de la trei exemplare diferite de T-rex găsite între 2008 și 2013 în formațiuni din Montana și Wyoming (nord-vest), în Statele Unite, potrivit catalogului de vânzare.

Capul de tiranozaur aparține unuia dintre acești trei T-rex și este "incredibil de bine conservat", a precizat expertul.

Casa de licitații dorește să existe transparență în ceea ce privește proveniența diferitelor părți ale scheletului, a explicat Christian Link.

Anul trecut, Christie's a fost nevoită să retragă un alt schelet de T-rex - tot din Montana - de la licitația din Hong Kong cu câteva zile înainte de vânzare din cauza unor îndoieli legate de anumite părți ale scheletului.

Doar 32 de schelete adulte de T-rex - printre cei mai mari prădători care au trăit pe Pământ - au fost găsite până în prezent în lume, potrivit unui studiu publicat în 2021 de revista științifică Nature.

Vânzările de schelete de dinozauri animă în mod regulat serile de licitații, chiar dacă acest lucru îi frustrează pe paleontologi, care consideră că este o șansă în minus de a le expune în muzee.

Un schelet complet de Gorgosaurus, o specie de dinozaur văr cu T-rexul care a trăit în urmă cu peste 77 de milioane de ani, a fost vândut în iulie la licitația organizată de Sotheby's la New York pentru 5,72 milioane de euro.

În luna mai, tot la New York, dar la Christie's, un schelet de Deinonychus antirrhopus, care a inspirat Velociraptorul din filmul "Jurassic Park" (1993) al lui Steven Spielberg, a fost vândut pentru 12,4 milioane de dolari, inclusiv taxele, unui client asiatic.

Acest preț, mai mult decât dublu față de estimarea sa, a făcut ca aceasta să fie a doua cea mai scumpă licitație pentru un schelet de dinozaur, departe de marea vedetă, un tyrannosaurus rex care a fost vândut în 2020 pentru 31,8 milioane de dolari.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel