Predoiu anunță ce semnifică raportul CE privind ridicarea MCV

Autorul articolului: Andrei Itu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie creată de EKATERINA BOLOVTSOVA, de la Pexels
Fotografie creată de EKATERINA BOLOVTSOVA, de la Pexels

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, miercuri, că Raportul Comisiei Europene privind ridicarea Mecanismul de Cooperare şi Verificare este rezultatul unui efort 'laborios' şi 'bine organizat', adăugând că MCV a fost un instrument care a facilitat modernizările aduse sistemului judiciar.

Comisia Europeană a publicat, miercuri, un raport în precizează că progresele realizate de România sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare asumate la aderarea la Uniunea Europeană, iar toate condiţionalităţile pot fi închise în mod satisfăcător.

'MCV a fost un instrument care a facilitat modernizările aduse sistemului judiciar, după aderarea României la Uniunea Europeană. Treptat, obiectivele iniţiale şi cele derivate din acestea au fost îndeplinite de Executivul, Legislativul şi autoritatea judecătorească din ţara noastră. Raportul de astăzi este o consecinţă firească a acestei realităţi din teren şi este salutar faptul că la nivelul Comisiei Europene a fost constatată în mod obiectiv şi corect această realitate.

Raportul de astăzi nu este consecinţa unui context sau rezultatul unui concurs de împrejurări şi nici a unui 'automatism' la nivel comunitar, ci este rezultatul unui efort laborios şi bine organizat, a unei munci duse cu răbdare şi migală de către toţi cei implicaţi în realizarea obiectivelor (benchmarks) MCV, în cadrul căreia comunicarea şi cooperarea onestă cu Comisia Europeană a fost salutară', a declarat Cătălin Predoiu, citat într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.

El a adăugat că nicio ţară europeană nu îşi poate atinge singură interesele naţionale şi ale cetăţenilor, cea mai eficientă cale în acest scop fiind cooperarea proactivă şi onestă cu partenerii europeni.

'De principiu, consider că cea mai bună cale de progres în modernizarea serviciului public judiciar, a cooperării judiciare internaţionale, satisfacerea drepturilor fundamentale şi a intereselor legitime ale cetăţenilor români, pe un plan mai larg, a construcţiei europene simultan cu promovarea intereselor naţionale, este cooperarea proactivă cu partenerii europeni şi euroatlantici. Nicio ţară europeană nu îşi poate atinge singură, pe cont propriu, interesele naţionale şi ale cetăţenilor, cea mai eficientă cale în acest scop este cooperarea proactivă şi onestă cu partenerii europeni.

Pe de altă parte, fără un efort de echipă şi fără sprijin politic, niciun rezultat nu poate fi posibil şi doresc să subliniez sprijinul de care Ministerul Justiţiei s-a bucurat în acţiunile sale din partea preşedintelui României, premierului, coaliţiei de guvernare, parlamentarilor majorităţii şi reprezentanţilor Comisiei Europene, precum şi vicepreşedintei Comisiei Europene Vera Jourova, cărora le mulţumesc', a transmis ministrul Predoiu.

Ministerul Justiţiei precizează în comunicat că Raportul emis de Comisia Europeană privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare 'reflectă corect şi obiectiv rezultatele eforturilor autorităţilor române desfăşurate de la ultimul raport MCV, din 8 iunie 2021, precum şi de la evaluarea prin intermediul ultimului raport pentru România privind statul de drept, din iulie'.

Potrivit ministerului, 'Comisia Europeană concluzionează că rezultatele înregistrate de-a lungul anilor în România constituie progrese reale şi solide în sfera reformei Justiţiei şi combaterii corupţiei, care au produs modificări ireversibile la nivelul societăţii româneşti'.

Cu privire la legile Justiţiei, ministerul arată că raportul constată că acestea au fost supuse unui proces îndelungat şi riguros de elaborare, bazat pe consultări publice, consultări cu sistemul judiciar, dezbateri parlamentare transparente. În acest proces, au fost urmate recomandările MCV, precum şi recomandările din opiniile anterioare ale altor organisme recunoscute, cum ar fi, în principal, Comisia de la Veneţia, se arată în comunicat. Raportul conchide faptul că reformele pot continua şi vor fi monitorizate în cadrul Mecanismului 'Rule of Law', un instrument comunitar aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, menţionează sursa citată.

'Ministerul Justiţiei nu priveşte acest Raport MCV, publicat astăzi ca un moment de încheiere a reformelor, ci ca pe o etapă importantă în continuarea acestora, cu noi acte legislative, în primul rând Codurile penale, Legile privind statutul grefierilor şi al inspectorilor de probaţiune. Cooperarea cu Comisia Europeană, cu Comisia de la Veneţia, GRECO şi toate instituţiile europene va continua transparent, constructiv şi onest, în cadrul Mecanismului 'Rule of Law', Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi al altor instrumente europene incidente', se subliniază în comunicat. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel