Prăjitură cu mascarpone și căpșune. Rețeta de weekend

Ema Apostu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (ROMAN ODINTSOV)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (ROMAN ODINTSOV)

Vine weekendul, așa că te poți orienta spre o rețetă delicioasă cu căpșune.

Ingrediente blat:

- ouă 4 buc
- făină 200 g
- zahăr 170 g
- lapte 80 ml
- praf de copt 7 g
- esență de vanilie

Ingrediente cremă:

- mascarpone 250 g
- smântână lichidă pentru frișcă 250 g
- zahăr pudră 100 g
- gem de capsuni 150 g
- esență de vanilie
- frișcă îndulcită 200 g

Ingrediente topping:

- căpșune 1 kg
- gelatină 10 g
- zahăr 100 g
- zahăr vanilat 2 pliculețe
- sucul de la o lămâie

Cum se prepară

Într-un castron mixați 4 albușuri cu un praf de sare până devin spumă. Adăugați 170 g de zahăr și mixați din nou până se dizolvă zahărul și obțineți o cremă tare și sticloasă. Adăugați 4 gălbenușuri, 80 ml lapte și 1 linguriță esență de vanilie. Mixați pâna la omogenizare. Cerneți 200 g făină amestecată cu 7 g de praf de copt. Amestecați bine cu o spatulă de silicon până când devine omogenă. Turnați compoziția într-o tavă de cuptor cu fund detașabil (25X25X8cm) tapetată cu hârtie de copt. Nivelați compoziția cu o spatulă, potrivit ideideretete.net.

Băgați la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 35 de minute. Scoateți tava din cuptor și lăsați blatul să se răcească. Scoateți blatul din tava și tăiați-l la jumătate obținând astfel în 2 foi egale ca grosime. Puneți partea de deasupra a balatului înapoi în tava cu partea tăiată în sus.

Într-un castron ținut la rece (frigider/congelator) puneți 250 g mascarpone și 250 g smântână lichidă pentru frișcă (scoase de la frigider, reci) și mixați până se întărește. Apoi adăugați 100 g zahăr pudră și mixati din nou pentru 2 minute. Nu exagerați cu mixatul ca să nu se taie crema. Adăugați esența de vanilie și 150 g gem de căpșune.

Amestecați cu o spatulă până se omogenizează. Puneți crema peste prima foaie de blat și nivelați cu o spatulă. Puneți deasupra cremei 3-4 căpșune tăiate bucățele mici. Puneți apoi foaia de blat rămasă deasupra cremei și îndepărtați hârtia de copt. Apăsați ușor cu palmele pentru a se lipi blatul de cremă. Bateți cu mixerul 200 ml de frișcă îndulcită, adăugați peste blat și nivelați cu o spatulă. Așezați peste frișcă căpșunele tăiate în jumătate. Opțional, dacă vă mai ramân capșuni, puteți să puneți si bucățele de căpșuni tocate mărunt.

Într-un castron puneți 10 g gelatină (aproximativ 7 foi) și acoperiți cu apa rece. Lăsați foile să se hidrateze conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Între timp puneți la fiert într-o cratiță 500 ml apa cu 100 g zahăr, 2 pliculețe de zahăr vanilat și sucul de la o lămâie. Amestecați până se dizolvă zahărul. Când începe să fiarbă, opriți focul și adăugați gelatina scursă bine de apă. Amestecați pana se dizolvă gelatina.

Lăsați să se răcească și turnați apoi peste stratul de căpșune. Băgați tava la frigider și lăsați 12 ore. Când stratul de gelatină s-a întărit, scoteți din tavă și tăiați în porții potrivite.

BONUS: Cheesecake fără coacere

Ingrediente

Blat

250 g biscuiţi digestivi
125 g unt topit

Crema

500 g mascarpone
240 g iaurt grecesc cu 10% grăsime
smântână neîndulcită pentru frişcă (100ml)
2 plicuri zahăr vanilinat
50 g zahăr  în funcţie de gust)
piersici dintr-un borcan de compot (700 ml)
10 g foi gelatină
100 ml zeamă din compot

Decor

piersicile dintr- un borcan de compot
10 g foi gelatină
300 ml zeamă din compot
coacăze roşii

Cum se prepară

Mărunţim biscuiţii digestivi şi apoi adăugăm untul topit şi amestecăm până când obţinem o textură nispoasa. Adăugăm compoziţia într-o tavă de tort şi nivelăm cu mâna sau apăsăm cu un pahar până când formăm blatul. Dăm tava la frigider, timp în care ne ocupăm de cremă, potrivit tradițiisidelicii.ro.

Scoatem piersicile din compot şi le lăsăm să se scurgă de zeamă şi le tăiem cubuleţe. Mărunţim cu ajutorul unui blender vertical zahărul împreună cu cel vanilinat până când devine pudră şi apoi îl mixăm cu brânza mascarpone şi iaurtul grecesc.

Mixăm smântâna pentru frişcă pe care am adăugat-o în compoziţia de mai sus. Hidratam foile de gelatină timp de 5 minute în apă rece, apoi le scurgem de apă şi le adăugăm într-o crăticioară cu 100 ml zeamă din compot de piersici, la foc mic. Amestecăm continuu până când gelatina se lechifiaza.

După ce amestecul cu gelatină s-a răcit, îl adăugăm în crema de iaurt şi mixăm bine. Încorporăm piersicile tăiate cubuleţe în cremă cu o spatulă. Adăugăm compoziţia peste blatul de biscuiţi şi lăsăm cheesecake-ul la frigider pentru 1 oră.

După ce a trecut o oră, decorăm tortul cu fructele feliate şi apoi lăsăm la rece, timp în care pregătim jeleul. Pentru jeleu, hidratăm iar foile de gelatină pentru 5 minute şi apoi le adăugăm în zeama de compot. Încălzim până când se topeşte complet gelatina. După ce s-a răcit amestecul cu gelatină, îl adăugăm peste fructe şi lăsăm cheesecake-ul la frigider peste noapte.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel