Praf saharian peste România. Dr. Beatrice Mahler, avertisment: Ce nu este recomandat în astfel de momente

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Medicul Beatrice Mahler a explicat cum ne poate afecta praful saharian.

Un val de praf saharian s-a abătut asupra României, iar medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta", a explicat care sunt efectele acestuia asupra sănătății.

"Praful saharian are risc de acutizare la persoanele care suferă de boli respiratorii cronice: astm, BPOC, bronşiectazii, pentru că poate induce crize de acutizare acestor afecţiuni. Riscul de a ajunge într-o cameră de gardă pentru tratamentul suplimentar creşte cu 30% pentru aceşti pacienţi în următoarele cinci zile de la expunere. Pentru cei care sunt acasă şi ştiu că sunt bolnavi, este recomandat să utilizeze suplimentar medicaţia pe care o au deja prescrisă de medicul pneumolog pentru situaţii particulare, cum este şi acesta", a declarat Beatrice Mahler pentru Agerpres.

Recomandări pentru persoanele alergice"Persoanele alergice pot fi şi ele deranjate. Simptomatologia este practic specifică tipului de alergie pe care o au: nas înfundat, alţii strănută, alţii au conjunctivele injectate.

Medicaţia pe care ei o iau de la medicul alergolog trebuie administrată regulat şi sunt convinsă că şi medicii alergologi sau pneumologi pentru pacienţii cu astm alergic au recomandat pentru fiecare pacient suplimentarea dozei în anumite momente specifice, tipice, care aduc un risc de acutizare sau de simptomatologie neplăcută, agravantă", a mai spus medicul.


Ce se întâmplă în cazul persoanelor sănătoase"De regulă, organismul are capacitatea de a elimina surplusul de particule dacă expunerea este de scurtă durată şi aici vorbim de expunere de câteva zile. Este o atenţionare şi cel mult persoanele sănătoase pot să tuşească, să strănute, dar aceste fenomene sunt practic mecanisme prin care organismul încearcă să elimine surplusul de particule pe care le-a inhalat", a susţinut Beatrice Mahler.

Ce nu este recomandat în astfel de momente cu praf saharian"Ce nu este recomandat în astfel de momente este să facem sport în aer liber, să creştem ventilaţia pulmonară, pentru că în acel moment organismul va avea ca prioritate să oxigeneze corpul şi nu să protejeze corpul. Este de preferat să evităm efortul în aer liber în momentul în care există atenţionări de acest tip. Altfel, persoanele sănătoase nu au măsuri speciale pe care ar trebui să le urmeze", a explicat medicul.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel