Poluarea aerului/ Statul francez, condamnat să plătească 10 milioane de euro

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie de la Guillermo Arroyo/Pexels
Fotografie de la Guillermo Arroyo/Pexels

Statul francez a fost condamnat din nou, vineri, pentru că nu a luptat suficient împotriva poluării aerului, justiţia administrativă indicând depăşiri semnificative ale normelor, în special la Paris, relatează AFP.

Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă a Franţei, condamnă astfel "statul să plătească două amenzi de cinci milioane de euro pentru cele două semestre din iulie 2022 până în iulie 2023".

În iulie 2017, Consiliul de Stat a ordonat guvernului să pună în aplicare planuri de reducere a nivelurilor de particule fine PM10 şi a nivelurilor de dioxid de azot (NO2, în special asociat traficului rutier) în treisprezece zone.

De atunci, statul francez a fost condamnat în 2021 şi, apoi, în 2022 să plătească în total 30 de milioane de euro pentru că nu şi-a consolidat suficient sistemul de combatere a poluării.

"Consiliul de Stat constată astăzi că nu mai există nicio depăşire a pragului de poluare cu particule fine în nicio zonă urbană", a indicat instituţia.

"În ceea ce priveşte pragurile de dioxid de azot, acestea sunt de acum respectate în zonele urbane Toulouse şi Aix-Marseille, dar rămân semnificativ depăşite în cele din Paris şi Lyon, unde măsurile deja luate sau care urmează să fie luate nu ne vor permite să coborâm sub pragul limitelor în cel mai scurt interval de timp posibil", notează sursa citată.

Cele 10 milioane de euro vor merge către ONG-ul solicitant, Prietenii Pământului (pentru 10.000 de euro) şi, mai ales, către un grup de organisme publice sau asociative.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel