Poate iaurtul să reducă riscul de diabet? Iată ce spun experții

Autorul articolului: Valentina Miu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik

Decizia recentă a autorităților americane de a permite producătorilor de iaurt să menționeze pe etichetele produselor că acest lactat poate preveni diabetul de tip 2 a stârnit diverse opinii în mass-media. Deși pe aceste etichete trebuie menționat că dovezile științifice sunt "limitate" în ceea ce privește consumul zilnic, dezbaterea este deschisă.

Până în prezent, nu s-a efectuat un studiu de suficientă amploare care să susțină științific relația directă între consumul zilnic de un anumit produs lactat, cum ar fi iaurtul, și reducerea riscului de diabet de tip 2.

Cheia ar putea sta în două bacterii. După cum sugerează Harvard School of Public Health, deși s-au efectuat cercetări asupra proprietăților iaurtului în ceea ce privește diversele afecțiuni, nu este clar care este mecanismul care ar putea explica impactul său asupra diabetului. Ipoteza propusă de prestigioasa universitate se referă la bacteriile sale vii, responsabile de reducerea inflamației și îmbunătățirea acțiunii insulinei în organism.

Cunoaștem nutrienții iaurtului, în special conținutul său ridicat de proteine ​​și calciu. Cu toate acestea, știința s-a concentrat și asupra celor două bacterii care acționează în procesul său de fermentație, Streptococcus thermophilus și Lactobacillus bulgaricus. Ambele sunt prezente într-o cantitate cuprinsă între 100 de milioane și 10 miliarde pentru fiecare pachet de iaurt.

Există un suport științific real?

Reglarea greutății corporale sau protecția împotriva bolilor de inimă sunt două dintre domeniile în care s-au efectuat cele mai multe studii științifice cu oameni referitor la acțiunea acestor bacterii prezente în iaurt.

În mod specific, există două studii care au legat consumul zilnic al acestui produs lactat specific de: creșterea în greutate a bărbaților și femeilor odată cu înaintarea în vârstă; boala arterială la femeile în vârstă și riscul de diabet la femeile  aflate în postmenopauză. În grupurile analizate, riscul mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 a fost stabilit la procente nu prea mari, între 14 și 18%, așa cum amintește Universitatea Harvard.

Epidemiologul Frank Hu spunea recent în The New York Times că, deși aceste bacterii vii pot reduce rezistența la insulină, produsul lactat în sine nu previne boala, ci trebuie conceput ca un factor suplimentar alături de o dietă sănătoasă pentru inimă, care să permită menținerea unei greutăți corporale adecvate, notează 20minutos.es.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel