Plata gazelor în RUBLE. Prima țară care ia în calcul VARIANTA Moscovei: ”85% din importurile de gaze sunt din Rusia”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

Slovacia dă primele semne de ezitare față de ultimatumul rusesc privind plata în ruble a gazelor.

Având o dependență de 85% față de gazele venite din Rusia, Slovacia privește cu îngrijorare la situația creată de decizia Moscovei.

Ministrul a subliniat că condiția pusă de Rusia, de plată în ruble a gazelor, ar putea fi calificată drept o încălcare a contractului, dar economia slovacă nu poate renunța complet la gazele rusești, iar dacă va trebui să plătească în ruble, ar face-o, deși a susținut adoptarea unei poziții comune a Uniunii Europene.

„Debitul de gaz nu trebuie să se oprească”, a declarat ministrul slovac al economiei, Richard Sulik, într-o dezbatere la postul public RTVS. „Dacă există o condiție de a plăti în ruble, atunci plătim în ruble”, a spus oficialul, care a reamintit că Slovacia primește din Rusia 85% din importurile de gaze.

Sulik, citat de Reuters, a spus că țara mai are la dispoziție șase săptămâni pentru a găsi o soluție înainte ca următoarea plată a gazului să fie scadentă pe 20 mai, dar a avertizat că Slovacia nu poate rămâne fără livrări de gaze.

Premierul a venit cu precizări

Premierul slovac Eduard Heger a fost mai puțin tranșant, declarând că Slovacia se va alinia ”poziției unanime a statelor UE” privind achiziționarea gazelor naturale din Rusia.

„Slovacia va proceda conform deciziei unanime a statelor UE în privința achiziționării de gaz din Rusia. (...) În această situație, unitatea este cheia și vom insista să respectăm termenii contractului pentru plățile în euro”, a scris pe Facebook premierul slovac.

Rusia a cerut plata pentru gaze în ruble, dar Comisia Europeană a declarat vineri că companiile europene ale căror contracte de furnizare prevăd plata în euro sau dolari nu ar trebui să răspundă acestei cereri, mai scrie Reuters.

 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel