„Pistolarul din Tarragona” a fost eutanasiat. Victimele sale sunt furioase: „Ar fi trebuit să fie adus în fața justiției!”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: pexels, Anna Shvets
Foto: pexels, Anna Shvets

După demitere, Sabău a intrat în incinta firmei de pază în care a lucrase până atunci și a deschis focul. La scurt timp, poliția l-a împușcat

Autoritățile spaniole au eutanasiat un bărbat, care a rămas paralizat în urma unor împușcături.

Instanța spaniolă i-a acordat dreptul la „moarte la cerere” în timp ce aștepta judecată.

După ce a fost concediat în decembrie anul trecut, românul Marin Eugen Sabău (46 de ani) a intrat în incinta companiei de pază din orașul Tarragona, oraș aflat în nord-estul țării, unde lucrase până atunci, și a deschis focul.

Acesta și-a rănit grav trei colegi și, în încercarea de a scăpa, a rănit un polițist. Apoi s-a baricadat în casă cu un arsenal de arme. O unitate tactică a poliției a luat cu asalt în casă, împușcându-l în Sabau de mai multe ori.

A rămas paralizat, unul dintre picioare i-a fost amputat, iar rănile i-au provocat dureri cronice care nu au putut fi tratate cu analgezice și despre care a spus că i-a făcut restul vieții insuportabile.

"Sunt paraplegic. Am 45 de răni la mână. Nu îmi pot mișca foarte bine brațul stâng. Am șuruburi și nu îmi simt pieptul", i-a spus Sabau judecătorului de instrucție, relatează El Pais.

Legea, adoptată în Spania anul trecut, prevede că adulții cu afecțiuni grave și incurabile care provoacă „suferințe insuportabile” pot alege să-și pună capăt vieții.

Victimele împușcăturilor s-au opus cererii, susținând că Sabău ar trebui adus în fața justiției.

Cu toate acestea, instanța din Tarragona a hotărât că este dreptul fundamental al lui Sabau de a cere eutanasie, având în vedere circumstanțele sale și a declarat că, în conformitate cu legea, sistemul judiciar nu are dreptul de a interveni.

Sabau, care a devenit cunoscut drept „Pistolarul din Tarragona”, a fost eutanasiat marți într-o închisoare de spital unde aștepta judecată.

Reacționând la verdict, avocatul polițistului rănit de Sabau a spus că instanța a pierdut ocazia de a se pronunța asupra unui caz unic.

„Nu a fost vorba despre prevenirea eutanasiei, dar am vrut ca victimele să aibă un proces echitabil”, a declarat avocatul José Antonio Bitos pentru El Pais.

Spania a legalizat eutanasia în iunie 2021. Până în prezent, cel puțin 172 de persoane au activat o cerere de eutanasie și și-au încheiat viața în Spania.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel