”Petrecerea de eclipsă”, o promisiune făcută, în 1978, de un profesor de fizică din SUA: A fost catalizatorul meu mai mult decât orice altceva

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Știri
FOTO: captură YouTube @CBS News
FOTO: captură YouTube @CBS News

Un tânăr profesor de fizică le-a făcut, în 1978, o invitație inedită elevilor săi: să vadă împreună eclipsa totală de soare din aprilie 2024.

Pat Moriarty, profesor de fizică în Webster (New York) începând cu 1978, le-a făcut elevilor săi o invitație și, totodată, o promisiune, aparent greu de realizat.

După o oră de fizică, în care au discutat despre eclipse, profesorul le-a spus acestora că orașul lor se va afla pe raza următoarei eclipse de Soare, una totală, și că ar vrea să o vadă împreună cu elevii săi. Doar că evenimentul urma să aibă loc după 46 de ani, în 8 aprilie 2024.

”Hei, încercuiți-o pe cea din 8 aprilie 2024. Ne vom întâlni în acea zi”, își amintește Moriarty (68 de ani) că le-a spus elevilor săi, citat de Washington Post

Elevii  săi au râs. Să gândească atât de departe în timp era dificil pentru Moriarty - darămite pentru elevii săi de gimnaziu.

Cu toate acestea, timp de ani de zile, profesorul Moriarty le-a spus tuturor claselor sale să planifice o adunare în acel an, departe în viitor.

Această promisiune a fost prioritară atunci când, în urmă cu doi ani, a creat un eveniment pe Facebook și a încercat să își contacteze foștii elevi.

Deși nu se aștepta ca foștii săi elevi să se țină de promisiunea făcută în urmă cu aproape 50 de ani, profesorul Moriarty a fost vizibil marcat de numărul mare de foști elevi care au venit să vadă împreună cu acesta eclipsa totală de Soare.

”Ceea ce ești întrebat la acea vârstă este: Unde te vezi peste cinci sau zece ani?”, a declarat Kevin Thompson, care a urmat cursul lui Moriarty în 1982. ”Să te gândești la peste 40 de ani în viitor era aproape imposibil de înțeles”.

Foștii elevi au călătorit din întreaga țară și și-au adus anuarele pentru evenimentul de luni.

Moriarty a fost din nou șeful clasei, de data aceasta pe o alee, povestindu-le foștilor săi elevi cum cerul va părea că e noapte, temperatura va scădea și luminile automate de la unele case se vor aprinde.

”Eclipsa în sine... a trecut în plan secundar față de ceea ce a fost vorba. Eclipsa a fost catalizatorul meu mai mult decât orice altceva”, spus profesorul Moriarty.

În timp ce invitații se pregăteau să plece, Moriarty a sugerat să se reunească din nou peste două decenii, când va avea loc următoarea eclipsă totală de soare, iar toată lumea a râs, la fel ca acum 46 de ani.

Vezi și: Ce speră oamenii de ştiinţă să înveţe de la eclipsa totală din Statele Unite?

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel